Zwanger: tot wanneer mag u vliegen?

123-zw-buik-vliegtuig-07-16.jpg

nieuws Bespreek een vliegtuigreis altijd met uw arts. Dit betreft niet alleen de mogelijke risico’s van een vliegtuigreis, maar meer nog mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen (bv. vaccinaties) op uw vakantiebestemming. Doe dit zeker als u bij een vorige zwangerschap bepaalde problemen hebt gehad.

• De ideale periode om te reizen voor een zwangere vrouw situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op een miskraam en er bestaat weinig risico op vroegtijdige arbeid.

• Algemene regel is dat u voor een eenlingzwangerschap zonder complicaties na 32 weken geen intercontinentale vluchten meer mag nemen en na 36 weken geen enkele vlucht. Sommige maatschappijen zijn strenger, en verbieden bijvoorbeeld elke vliegreis vanaf 32 of 34 weken. Informeer dus altijd vooraf.

• Veel maatschappijen vragen vanaf een bepaalde zwangerschapsduur (vaak vanaf 28 weken) een recent doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum en waarin bevestigd wordt dat u gezond genoeg bent om te vliegen en dat er geen risico bestaat voor de zwangerschap of een vroegtijdige geboorte. Bij een zwangerschap met complicaties zal u altijd zo’n attest moeten tonen.
Sommige maatschappijen zijn erg streng, en aanvaarden geen attesten die ouder zijn dan 7 dagen. Best is om dit attest in meerdere talen te laten opstellen (minstens Nederlands, Frans en Engels).

• Bij een zwangerschap met complicaties (vb. gezwollen benen, bloedingen, vroegtijdige contracties of ontsluiting enz.) mag u vanaf 34 weken niet meer vliegen. Bij een zwangerschap met complicaties zal u meestal een recent medisch attest moeten kunnen voorleggen waaruit blijkt dat u geschikt bent om te vliegen. Sommige luchtvaartmaatschappijnen eisen dat u dit attest enkele dagen voor de reis bezorgt, informeer dus steeds vooraf.

• Bij een zwangerschap van een meerling mag u vanaf 34 weken zwangerschap niet meer vliegen. Sommige maatschappijen (bv. KLM, Air France, Cathay) zijn strenger en verbieden vluchten vanaf 32 weken.

• Ook direct na de bevalling mag u niet vliegen. De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen een medische verklaring voor passagiers die binnen 7 dagen na de bevalling willen reizen.

• Aangeraden wordt om niet te vliegen met baby’s onder de 6 weken. Omdat hun longetjes nog niet voldoende zijn ontwikkeld, kan vliegen gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Als het niet echt noodzakelijk is, wordt meestal geadviseerd om te wachten tot de baby 10 maanden is om te vliegen. Dat geldt zeker voor langeafstandsvluchten.
Voor baby’s jonger dan 7 dagen is altijd een medisch attest vereist. De meeste maatschappijen weigeren baby’s die nog geen 48 uur oud zijn.

• Vliegtuigreizen worden afgeraden voor premature zuigelingen en worden door de meeste luchtvaartmaatschappijen geweigerd. Dringend transport in couveuse, met medische begeleiding, kan georganiseerd worden vanaf 48 uur.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram