Baby's gezonder na rookverbod

123-stop-roken-no-smoking-sigar-05-16.jpg

nieuws Sinds de invoering van rookvrije horeca en verhoging van tabaksaccijns worden in Nederland minder kinderen geboren met een te laag geboortegewicht. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in samenwerking met onder andere het AMC, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

In het onderzoek zijn de gegevens gebruikt van alle eenlingsgeboorten in Nederland tussen 2000 en 2011. Er was een kleine daling zichtbaar van het aantal kinderen dat met te laag geboortegewicht werd geboren. De onderzoeksresultaten zijn gecorrigeerd op externe factoren die ook een dergelijke daling kunnen veroorzaken, zoals de sociaaleconomische status van de betrokken vrouwen, hun leeftijd, eerdere zwangerschappen...

In andere landen met strengere tabakswetten, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn de gunstige effecten voor pasgeborenen nog groter. Daar is ook de sterfte rond de geboorte en het aantal vroeggeboorten gedaald.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram