Genen baby beïnvloeden gewicht

123-pasgeb-mooi-170-08.jpg

nieuws Een internationaal team van wetenschappers heeft bij baby's genetische varianten ontdekt die het geboortegewicht beïnvloeden en de kans op latere ziekten als diabetes mede bepalen.

De in kaart gebrachte genetische verschillen helpen duidelijkheid verschaffen over de vraag waarom sommige baby's een hoger of lager gewicht bij de geboorte hebben dan anderen. De genetische verschillen blijken een belangrijke link te vormen tussen enerzijds het geboortegewicht en anderzijds het risico op latere aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

De wetenschappers hebben bij baby's zestig regio's in het DNA gevonden die samenhangen met geboortegewicht. Interessant is dat een aantal ervan ook samenhangt met de gezondheid in het latere leven. Het was al bekend dat kinderen met een heel laag of heel hoog geboortegewicht een verhoogd risico op bijvoorbeeld suikerziekte hebben. Volgens deze studie kan dat verhoogde risico bij deze kinderen deels verklaard wordt doordat dezelfde regio's in het DNA effect hebben op zowel geboortegewicht als latere ziektes.

Volgens de wetenschappers is een substantieel deel van de variatie in geboortegewicht, minstens een zesde, toe te schrijven aan genetische verschillen tussen baby's. Die invloed is veel groter dan factoren waarvan al bekend was dat ze invloed uitoefenen, zoals roken door de moeder en de zwaarlijvigheid van de moeder bij de start van de zwangerschap.
Het onderzoek betrof wereldwijd meer dan 150.000 baby's. De studie is gepubliceerd in vakblad Nature


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram