Hypo-allergene flesvoeding beschermt niet tegen allergieën

123-baby-flesvoeding-12-16.jpg

nieuws Hypo-allergene zuigelingenvoeding beschermt niet tegen allergieën of auto-immuunziekten zoals diabetes type 1. Hypoallergene poedermelk is dan ook nutteloos voor baby’s met een verhoogd risico op allergieën.
Dat was al eerder bekend maar wordt nu bevestigd door een overzichtsartikelen in het BMJ. De onderzoekers analyseerden gegevens van 37 studies die tussen 1946-2015 werden uitgevoerd en waarbij in totaal meer dan 19.000 kinderen waren betrokken. Baby’s die gevoed worden met dit type van melkpoeder ontwikkelen niet minder allergieën dan kinderen die gewone melkpoeder op basis van koemelk of soja krijgen.

Daarom wordt nu niet meer geadviseerd aan atopische moeders of bij atopie in de familie om vanaf de geboorte of vanaf het stoppen met borstvoeding hypoallergene producten te gebruiken. Ook hoeven moeders die borstvoeding geven niet zelf koemelk te mijden.
Is er koemelkallergie bij een baby, dan kan men wel een hypo-allergene of een koemelkvrije voeding gebruiken. De koemelkvrije producten zijn in theorie iets beter dan de hypoallergene, omdat ze kleinere eiwitfragmenten bevatten. Maar het is niet aangetoond dat ze significant beter zijn, en ze zijn ook duurder. De aminozuur preparaten zijn nog veel duurder en worden alleen bij extreme koemelkallergie of andere voedingsproblemen voorgeschreven.

Bronnen
http://www.bmj.com/content/352/bmj.i974
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.i1143


Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram