Moeten kinderen langer peutermelk drinken?

123m-melk-natuur-02-17.jpg

nieuws Minimaal 150 milliliter peutermelk per dag kan eventuele schade aan botten en hersenen bij baby’s en peuters voorkomen. Dat zeggen kinderartsen van het Juliana Kinderziekenhuis, AMC, VUmc en Erasmus MC. Uit het onderzoek van de kinderartsen onder meer dan driehonderd peuters uit Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland blijkt dat kinderen die koemelk drinken vaker last hebben van een ijzertekort en vitamine D-tekort dan kinderen die peutermelk blijven drinken.

Te weinig vitamine D in de belangrijkste groeifase van een kind kan leiden tot verstoorde botgroei en een verminderde afweer, waardoor bijvoorbeeld oorontstekingen kunnen ontstaan. Verrijkte voeding is nodig om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen en dergelijke risico’s af te wenden. Omdat groente vlees of vis nog niet altijd als lekker wordt ervaren door de kleinste kinderen, raden de artsen peutermelk aan omdat daar voldoende bouwstoffen in zitten.

Het Nederlandse Voedingscentrum is het evenwel oneens met dat advies. Kinderen vanaf één jaar kunnen volgens het Voedingscentrum overstappen op gewone koemelk. "Verrijkte peutermelk drinken is een schijnoplossing,” zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. “Wij zien liever dat ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten. Dan bedoel ik groente en fruit, maar ook volkoren granen, vlees en vette vis. Het is een te gemakkelijke oplossing om te zeggen: geef ze maar verrijkte peutermelk om mogelijke tekorten te voorkomen, want daar zitten in ieder geval goede voedingstoffen in. Het is een schijnoplossing. Natuurlijk kan het soms moeite kosten om je kinderen gezond te laten eten maar de kans dat het later gezond en gevarieerd eet is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met veel verschillende smaken en structuren. En ja, daar hoort af en toe bij dat de spinazie tegen het plafond belandt.”

Het Voedingscentrum blijft bij het advies om kinderen na 1 jaar over te laten stappen op gewone koemelk. Melkproducten zijn vooral belangrijk voor de calcium en de vitamines B2 en B12. Maar hoeveel is goed om te geven? “Twee bekertjes van 150 ml zijn genoeg voor een kind tot 4 jaar. Dat kan halfvolle koemelk zijn, maar ook karnemelk, of yoghurt of een plantaardige vervanger op basis van soja.”
Wat wel erg belangrijk is voor ouders om te weten, is dat een vitamine D supplement geven wel echt tekorten voorkomt. Kinderen tot 4 jaar wordt geadviseerd om elke dag 10 microgram vitamine D in de vorm van druppels of een tabletje te geven. Te weinig vitamine D bij kinderen kan ernstige klachten veroorzaken zoals afwijkingen aan het skelet.

Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram