Meer groen en betere luchtkwaliteit belangrijk voor gezondheid pasgeborenen

nieuws Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen op een laag geboortegewicht. Dat blijkt uit onderzoek aan de UHasselt en Universiteit Maastricht op basis van gegevens van het Oost-Vlaams meerlingenregister.
Volgens prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt), promotor van het doctoraatsonderzoek, tonen de resultaten aan dat een goede luchtkwaliteit én urbane planning – met aandacht voor groen – een gunstig effect hebben op de gezondheid van pasgeborenen.

Een onderzoeksteam van de Universiteit Hasselt en Universiteit Maastricht bekeek de gevolgen van blootstelling van zwangere vrouwen aan luchtvervuiling, verkeer en groene ruimte rond de woning op het geboortegewicht en op verouderingsmerkers in het placentaweefsel. De focus daarbij lag op tweelingen.

Risicofactor
Uit het onderzoek bij 4.760 tweelingen bleek dat luchtvervuiling een risicofactor vormt. Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen om, in verhouding tot de zwangerschapsduur, te licht geboren te worden. Bij een stijging in luchtvervuiling van 10 microgram per kubieke meter, bleken er 34% méér kinderen zijn die te licht geboren worden.
Als de luchtkwaliteit in de toekomst zou dalen tot onder de limiet van de WHO (20 microgram per kubieke meter), dan zou het risico om te licht geboren te worden met 40% kunnen dalen bij tweelingen geboren tussen week 32 en 36 van de zwangerschap, aldus nog de onderzoekers.

Verkeersvervuiling
Om het effect van de blootstelling aan verkeersvervuiling rondom de woning van de moeder te achterhalen, bestudeerden de onderzoekers bij een kleinere groep tweelingen de telomeerlengte in het placentaweefsel.
Telomeren bevinden zich aan het uiteinde van de chromosomen en beschermen het genetisch materiaal. Ze zijn een relevante maat voor de biologische leeftijd en het verouderingsproces: naarmate de leeftijd vordert, wordt de lengte van de telomeren korter.

De onderzoekers hebben de telomeerlengte gemeten bij de geboorte én op latere leeftijd. Daaruit bleek dat er een samenhang is tussen nabijheid van verkeer rondom de woning en kortere telomeren, zowel bij de geboorte in de placenta als op volwassen leeftijd. Een verdubbeling van de afstand tussen de woning en de dichtstbijzijnde weg komt al neer op 5,3% langere telomeren in de placenta. En dus: op een trager verouderingsproces.
Een goede luchtkwaliteit, stadsplanning en groenvoorzieningen zouden volgens de onderzoekers een gunstig effect hebben op de gezondheid van pasgeborenen.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram