Antitabaksmaatregelen verminderen aantal baby's met te laag geboortegewicht

Laatst bijgewerkt: augustus 2022

nieuws De invoering van een rookverbod in de horeca, plus accijnsverhoging in combinatie met een mediacampagne hebben geleid tot een statistisch betekenisvolle daling van het aantal baby’s met een te laag geboortegewicht. Dit gold niet voor het aantal vroeggeboortes of overlijdens bij de geboorte (perinatale sterftes).

Dat blijkt uit een onderzoek in Nederland waarbij gegevens van ruim 2 miljoen eenlingzwangerschappen werden geanalyseerd. In totaal overleden iets meer dan 13.000 baby's bij de geboorte (0,6%), er waren ruim 116.000 (5,6%) vroeggeboortes en bijna 190.000 (9,1 %) levendgeborenen met te laag geboortegwicht (dysmaturiteit).
Na invoering van de antitabaksmaatregelen werd geen verschil vastgesteld in aantal vroeggeboorten en perinatale overlijdens. Er was wel een daling met 4,4 % van het aantal baby's met een te laag geboortegewicht. Dit kwam overeen met een geschatte jaarlijkse preventie van ruim 500 dysmature baby’s.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram