Koemelkallergie bij kinderen onderschat

nieuws Voedselallergie bij kleine kinderen, met name voor koemelk, komt steeds vaker voor. “Koemelkallergie bij kinderen wordt onderschat”, zegt dr De Jong van het Erasmus MC in Rotterdam die een groot onderzoek naar koemelkonderzoek uitvoert. “Mensen denken vaak alleen aan huidklachten. Maar het kan ook veel buikpijn geven, een structureel verstoorde nachtrust of een groei- of ontwikkelingsachterstand. Allerlei effecten op latere leeftijd, met een enorme impact op het hele gezin.”

De Jong werkt samen met allergie-experts van FrieslandCampina aan het ontwikkelen van een additief voor hypo-allergene babymelk. Dit product zal gedurende twee jaar worden getest bij kleine kinderen tussen 0 en 2 jaar.

Parallel hieraan wordt onderzocht welke verwerkingsmethoden van koemelkeiwitten verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de koemelkallergie en welke eiwitten juist zorgen voor het minder reageren op koemelk, de zogeheten tolerantie-inductie.

Elimineren
De meeste kinderen groeien uiteindelijk binnen twee à drie jaar over koemelkallergie heen. Normaliter krijgen de kinderen in deze periode alleen speciale koemelkvrije producten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het proces van tolerantie-inductie voor koemelk-eiwitten kan worden bespoedigd door de eiwitten op een andere manier verwerkt toch aan het kind te geven, in plaats van het volledig elimineren, wat zelfs als ze het product incidenteel binnenkrijgen voor ernstige klachten kan zorgen. “We gaan uit van de hypothese dat het volledig elimineren van voedingsmiddelen in sommige gevallen niet tot genezing leidt”, aldus De Jong.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram