Meeste babylotions en babycrèmes bevatten geen verboden parabenen

123-babycreme-inwr-11-16.jpg

nieuws Uit tests van de Nederlandse Wareninspectie NVWA blijkt dat slects één van de 76 geteste babylotions en –crèmes verboden parabenen bevat.
De Europese veiligheidseisen voor het gebruik van parabenen in cosmetische producten zijn in 2015 aangescherpt. Dat geldt vooral voor cosmetische producten die niet worden afgespoeld en die bestemd zijn voor kinderen onder de 3 jaar. Crèmes en lotions bestemd voor billetjes van kinderen onder de 3 jaar mogen geen propyl- en butylparabeen bevatten. Wetenschappers stellen dat deze parabenen mogelijk hormoonverstorend werken. De opname van parabenen door de vaak geïrriteerde huid van babybilletjes is mogelijk hoger dan bij een normale huid. Bij gebruik op een normale huid en voor andere toegestane parabenen zijn er geen risico’s wanneer ze volgens de voorschriften worden gebruikt.

In het voorjaar van 2016 onderzocht de NVWA 76 babylotions en –crèmes: 37 producten voor de verzorging van babybilletjes en 39 producten voor de verzorging van het hele lichaam. Er zijn uitsluitend monsters genomen van producten die niet bedoeld zijn om te worden afgespoeld. In totaal zijn producten van 55 verschillende merken geanalyseerd. Dat zijn bijna alle merken die beschikbaar zijn voor de Nederlandse consument. De producten zijn zowel gekocht bij de detailhandel als bij webwinkels.

In één product, bestemd voor babybilletjes, werd propylparabeen aangetroffen. Deze stof is niet toegestaan voor dit type babyproducten. Ook was het etiket onjuist. De verkoop van het product is verboden.
Op de website van de NVWA staat een lijst met de onderzochte merken en artikelnummers van babylotions en -crèmes die consumenten kunnen raadplegen.

Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram