Veel bewegen en gezond eten houdt je kind gezond, nu én ook later. Want beweging stimuleert de groei, de ontwikkeling, het evenwichtsgevoel en de mentale weerstand.
Het is goed om kinderen vanaf vier maanden kleine hoeveelheden bijvoeding te geven. Eerst met groente en fruit, later ook met andere producten als ei, vis en pinda.
Volgens een studie aan het UZ Brussel is zuigelingenvoeding op basis van soja veilig. Er zijn geen verschillen gevonden tussen de groei en ontwikkeling van kinderen gevoed als baby met sojazuigelingenvoeding en kinderen gevoed met zuigelingenmelk op basis van koemelk.
3 tot 9% van de Europese kinderen van 1 tot 3 jaar lijdt aan bloedarmoede (anemie) door een ijzertekort. Bij baby's en kinderen kan een ijzertekort leiden tot groeivertraging,...
Aanstaande ouders en jonge gezinnen willen de groei van hun kindje op de voet volgen. Ze hebben vaak vragen over gezondheid, opvoeding en administratie.
De Hoge Gezondheidsraad beveelt griepvaccinatie aan voor iedereen die kinderen van jonger dan 6 maanden verzorgt. Dit geldt zowel voor ouders, familieleden als professionelen.
Een baby mag industrieel niet-bereide diepgevroren groenten (zonder room of saus) eten. Het proces van invriezen heeft geen invloed op de voedingswaarde. Industrieel diepvriezen gebeurt op -30 tot -40 °C.
Tijdens het bewaren en bereiden van groenten kan nitraat om gezet worden in nitriet. Nitriet kan voor zuurstoftekort in het bloed zorgen en voor ademhalingsproblemen. Vooral bij baby’s is dit erg gevaarlijk.
Start met vaste voeding vanaf 4 à 6 maanden. Niet vroeger. Traditioneel start je met fruitpap en geef je daarna groentepap, maar dit kan net zo goed andersom.
U mag de babykamer schilderen, maar let op. Baby’s en jonge kinderen verblijven ongeveer 90% van hun tijd binnenshuis. Dit maakt dat een goede luchtkwaliteit en dagelijkse verluchting in de babykamer belangrijke aandachtspunten zijn tijdens het eerste levensjaar.
Een kind is zindelijk wanneer het zijn urine en zijn stoelgang kan ophouden en wacht met de lozing ervan tot een gepast moment en op een gepaste plaats.
Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat 1 op de 5 kinderen in de auto niet of niet correct vastgeklikt zit.
Exclusief borstvoeding gedurende de eerste 6 maanden na de geboorte en vaccinatie tegen influenza van de moeder verminderen de kans op luchtwegaandoeningen met koorts bij jonge kinderen.
Kinderen die 4 tot 8 weken te vroeg worden geboren, hebben meer kans op ontwikkelingsproblemen dan eerder werd gedacht. Dit blijkt uit een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Het aantal baby's en kleuters dat genees- of hulpmiddelen neemt om een probleem met de ademhaling aan te pakken, is in vijf jaar met de helft toegenomen. Dat blijkt uit een studie aan het UZA in Antwerpen
Pasgeborenen kunnen geïnfecteerd raken met cytomegalovirus (CMV) via de borstvoeding van hun moeder die eerder in haar leven een CMV-infectie heeft gehad.
Vorig jaar is in Vlaanderen het aantal gevallen van kinkhoest of pertussis sterk gestegen. Waar in voorgaande jaren maximaal een tiental gevallen per maand werden gesignaleerd, steeg dat aantal in 2012 tot 20 à 30 per maand.
Een relatief gebrek aan meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren die voorkomen in visolie, is een mogelijke oorzaak van de toename van allergieën in westerse landen.
Rusten en bedrust in het bijzonder ter preventie van een voortijdige bevalling heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor moeder en kind. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad Obstetrics & Gynecology.
Een simpele test geeft uitsluitsel of een vrouw met risico op vroeggeboorte inderdaad te snel dreigt te bevallen. Invoering daarvan in alle Nederlandse ziekenhuizen bespaart jaarlijks een bedrag van circa vijf miljoen euro.
Wiegendood is het plots, onverwacht overlijden van een kind tussen 2 weken en 1 jaar dat ogenschijnlijk gezond was en bij wie geen lichamelijke afwijking kon worden vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Kinderen die te snel groeien als baby hebben op vijfjarige leeftijd dikkere bloedvatwanden. Bij volwassen geeft een dikke vaatwand een hoger risico op hart- en vaatziekten.
Voor de meeste vaccins die aan kinderen worden toegediend, ligt de vaccinatiegraad in Vlaanderen boven 95%. Bij jongeren wordt voor de meeste vaccins een vaccinatiegraad van ongeveer 90% gehaald.
In 2012 werden in Vlaanderen 66 822 verlossingen opgetekend. In vergelijking met de cijfers van vorig jaar (67 803) is dit een daling van 981 bevallingen of 1,45 %.
Het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) heeft maatregelen genomen om de verkoop van zetpillen op basis van essentiële oliën die terpeenderivaten bevatten,