Luchtvervuiling tast longen ongeboren kind aan

Laatst bijgewerkt: mei 2020
123-luchtver-leefm-smog-verkeer-170_12.jpg

nieuws Kinderen van moeders in gebieden met veel luchtvervuiling presteren slechter op een longtest. Tot die conclusie komen Spaanse onderzoekers nadat ze ruim 600 vrouwen en hun kinderen hadden onderzocht. Blootstelling aan luchtvervuiling tijdens het tweede trimester van de zwangerschap verhoogt het risico op schade aan de longen van het ongeboren kind.

De vrouwen woonden in verschillende delen van Spanje en waren zwanger bij de start van het onderzoek. De wetenschappers analyseerden hun blootstelling aan stikstofdioxide (NO2) – vooral afkomstig van het verkeer – en benzeen – zowel afkomstig van het verkeer als van de industrie. Toen de kinderen 4,5 jaar oud waren, testten de wetenschappers hun longfunctie, door te meten hoeveel lucht ze op één seconde konden uitblazen. Dat volume bleek kleiner bij kinderen van moeders die in het tweede trimester van de zwangerschap aan luchtvervuiling waren blootgesteld.
Kinderen van moeders die in een gebied woonden met veel benzeen in de lucht hadden 22 procent meer kans op verminderde longfunctie. In gebieden met veel stikstofdioxide in de lucht was dat 30 procent. Volgens de onderzoekers verhoogt een verminderde longfunctie op jonge leeftijd het risico op longaandoeningen zoals astma en chronische bronchitis.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram