Oogfonds adviseert zonnebril voor baby

123-baby-zonnebril-zee-170_07.jpg

nieuws Baby's moeten zonnebrillen dragen. Dat adviseert het Nederlandse Oogfonds. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk.

Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijden in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

De schadelijke invloed van UV-straling verschilt per moment en per locatie. UV-straling is het hoogst in de zomer tussen 12 en 15 uur, ook op bewolkte dagen. Hoe dichter bij evenaar, hoe hoger de straling. In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is dus extra oplettendheid nodig.
Tot slot weerkaatst de straling op zand, water en sneeuw. Ook op grote hoogte is de intensiteit hoger. In de bergen, op het water, maar ook op het strand wordt daarom aangeraden de ogen goed te beschermen.
Als leidraad kun u aanhouden dat als de huid van een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, op dat moment ook een zonnebril nodig is om de oogjes te beschermen.

Tips voor een goede zonnebril
Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen. Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril wel te letten op de volgende punten:
• De bril is UV 400 of geeft 100% UV-bescherming. Dit wil zeggen dat de glazen het UV-licht grotendeels tegenhouden. De aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril.
• De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het UV-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
• De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20 procent absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97 procent lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
• De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de UV-bescherming!
• De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.
Het kan lastig zijn om ervoor te zorgen dat kinderen hun zonnebril ophouden. Bij baby's kan het helpen om een elastisch bandje aan de bril te bevestigen dat om het hoofd gedaan kan worden. Grotere kinderen zouden zelf het montuur en de kleur van de glazen kunnen uitkiezen.

Laatst bijgewerkt: juli 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram