Dove baby's door slechte voorlichting'

123-dr-hand-dank-170_05.jpg

nieuws Verloskundigen geven zwangere vrouwen te weinig informatie over een infectieziekte waar kinderen doof van kunnen worden. Betere voorlichting is noodzakelijk, zo blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VUmc) naar het gedrag van zwangere vrouwen om infecties met toxoplasmose, listeriose en cytomegalovirus te voorkomen en naar het screening op risicofactoren voor chlamydia.

Zwangere vrouwen vermijden wel risicogedrag om toxoplasmose en listeriose te voorkomen, maar dit geldt niet voor cytomegalovirus. Ook de risicoselectie om zwangere vrouwen met een chlamydia-infectie op te sporen schiet vaak tekort, zo blijkt uit het onderzoek.

Jaarlijks worden in Nederland zo'n duizend baby's geboren die zijn geïnfecteerd met het cytomegalovirus (cmv). Ongeveer 180 van hen krijgen op lange termijn te maken met doofheid of leerproblemen. Ruim veertig procent van de verloskundigen informeert de zwangere vrouw niet over de infectieziekte.
Volgens het onderzoek is betere voorlichting nodig. Zo moet aan vrouwen worden verteld dat ze hun handen moeten wassen na het verschonen van een plasluier, geen bestek delen met peuters die naar een kinderdagverblijf gaan, enzovoorts.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram