Te vroeg geboren kinderen hebben een verhoogd risico op astma

nieuws Onderzoek bij anderhalf miljoen kinderen toont aan dat baby’s die te vroeg geboren zijn, als kind vaker astma ontwikkelen dan baby’s die op tijd worden geboren. Baby's die meer dan drie weken te vroeg werden geboren hadden bijna vijftig procent meer risico om astmaklachten te ontwikkelen dan kinderen die op tijd werden geboren (na 40 weken). Bij kinderen die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren (voor 32 weken) was dit risico zelfs drie keer zo hoog als bij op tijd geboren kinderen. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het online-vakblad PloS Medicine.

Niet alleen veel te vroeg geboren kinderen hebben een verhoogd risico op astma. Ook kinderen die maar net te vroeg geboren zijn (tussen 37 en 40 weken), of een snelle gewichtstoename hebben in hun eerste levensjaar, lopen meer kans op astma. Dit stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vast na het bestuderen van gegevens van 147.252 Europese kinderen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Hoe eerder kinderen geboren worden, des te groter het risico. Bij kinderen die tussen 30 en 32 weken zwangerschap geboren zijn, kan dit risico zelfs 90% hoger zijn in vergelijking met kinderen die na 40 weken zwangerschap geboren zijn. Het risico neemt af, maar is nog steeds 10% verhoogd bij kinderen die maar net te vroeg geboren zijn.

Het grootste risico op astma klachten werd gevonden voor kinderen die te vroeg geboren waren én in het eerste jaar na de geboorte een versnelde gewichtstoename doormaakten. Opvallend was dat een lager geboortegewicht in deze grote groep kinderen niet consistent verband hield met een verhoogd risico op astma.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram