Verband tussen slikken antibiotica als baby en obesitas op kleuterleeftijd

123-medic-koorts-term-pil-170-11.jpg

nieuws

Kinderen die als baby antibiotica krijgen lopen een verhoogd risico om tijdens de kleuterleeftijd obesitas te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek in een kinderziekenhuis in Philadelphia in JAMA Pediatrics .


De onderzoekers volgden tussen 2001 en 2013 bijna 65.000 kinderen van bij hun geboorte tot hun vijfde verjaardag. Ze zochten en vonden een verband tussen het slikken van antibiotica voor de leeftijd van twee jaar en het ontwikkelen van obesitas voor de leeftijd van vijf. Vooral kinderen die de zogenoemde breedspectrum antibiotica kregen – medicijnen die gericht zijn op meerdere bacteriesoorten – bleken een verhoogde kans te hebben op latere zwaarlijvigheid. In deze groep ligt de kans op obesitas tien procent hoger dan bij kinderen die als baby geen antibiotica gebruikten. Bij kinderen die vier of meer kuren met breedspectrumantibiotica hadden gekregen, liep dat op tot bijna twintig procent.
De onderzoekers vermoeden dat de darmflora hierbij een belangrijke rol speelt. De bacteriën in onze darmen spelen een belangrijke rol in ons metabolisme en bij de vertering van vetzuren en koolhydraten. Antibiotica kunnen de darmflora negatief beïnvloeden en ook het evenwicht verstoren van de stofwisseling.

Op basis van hun uitkomsten raden de onderzoekers aan om het voorschrijven van antibiotica voor jonge kinderen te beperken tot ziektes waarbij de werking goed bewezen is. Ook zouden artsen er goed aan doen om de voorkeur te geven aan het voorschrijven van smalspectrum antibiotica, zoals penicilline en amoxicilline.
Zij benadrukken wel dat dat het gaat om een associatiestudie: antibioticagebruik en obesitas blijken vaak samen voor te komen, maar of er ook echt sprake is van oorzaak en gevolg, moet blijken uit nieuwe studies.


Laatst bijgewerkt: december 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram