Gratis vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangeren en andere volwassenen

123-dr-spuit-vaccin-170-06.jpg

nieuws Gratis vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangeren en andere volwassenen
Vanaf 1 juli 2014 kunnen zwangeren en andere volwassenen zich gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. De Vlaamse overheid wil zo het stijgend aantal gevallen van kinkhoest terugdringen. In 2013 waren er 650 meldingen van kinkhoest, terwijl er dat in 2011 nog maar 143 waren.

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Baby’s en jonge kinderen hebben hevige hoestbuien, een gierende inademing en kunnen blauw aanlopen. Maak je kinkhoest door tijdens de zwangerschap dan zijn er ook risico’s omwille van de hevige hoestbuien. Dit kan leiden tot vroeggeboorte of miskraam.

Waarom laten zwangeren zich best vaccineren tegen kinkhoest?
Zwangeren laten zich best tijdens de zwangerschap vaccineren omdat ze zo eigen (maternale) antistoffen via de navelstreng doorgeven aan hun ongeboren baby. Dit beschermt de baby tijdens de eerste weken in afwachting dat de zuigeling zelf gevaccineerd kan worden. Deze maternale antistoffen dalen echter snel na de geboorte.

Wanneer worden zwangeren gevaccineerd ?
Je laat je het best vaccineren tussen de 24 en 32 weken zwangerschap omdat je vanaf de 30ste week maximaal veel antistoffen doorgeeft aan je baby via de navelstreng. Bij vaccinatie vóór de zwangerschap zijn er tegen de 30ste week minder antistoffen in het bloed en krijgt de baby er ook minder.

Daarnaast maak je pas vanaf 2 weken na vaccinatie zelf voldoende antistoffen aan om door te geven aan je baby. Aangezien je niet precies weet wanneer je juist gaat bevallen laat je je best vaccineren tussen de 24 en 32 weken en dit bij elke zwangerschap.
Deze vaccinatie moet bij elke nieuwe zwangerschap worden herhaald.

Kan ik wachten tot na de zwangerschap om mij te laten vaccineren?
Ja, dit kan, maar dan geef je geen antistoffen door aan je baby en is hij de eerste weken niet zelf beschermd tegen kinkhoest.

Waarom laten ook andere volwassenen zich best vaccineren?
Omdat kinkhoest bij volwassenen vaak alleen een aanslepende hoest veroorzaakt, wordt niet altijd de link met kinkhoest gelegd. Maar besmette volwassenen verspreiden wel kinkhoestbacteriën en kunnen zo ook baby’s besmetten die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd.

Om besmetting van baby’s te voorkomen, is het dus belangrijk dat alle gezinsleden goed gevaccineerd zijn. Kijk daarom zeker ook de vaccinaties van de andere kinderen na.

Voor volwassenen die samenwonen met een baby of dikwijls voor baby’s zorgen, wordt een eenmalige herhalingsinenting tegen kinkhoest aangeraden. Die bescherming van de directe omgeving van het kind heet cocoonvaccinatie.

Het gratis vaccin (Boostrix) beschermt ook tegen difterie en tetanus. Het wordt toegediend door de huisarts. Hij heeft normaal gezien de nodige vaccins liggen of kan ze bestellen.

Ook baby’s krijgen gratis kinkhoestvaccin
Voor baby’s was de vaccinatie tegen kinkhoest al gratis. Het wordt in een combinatievaccin (Hexyon) toegediend dat ook beschermt tegen polio, difterie, tetanus, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B.

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij hebben het hoogste risico om kinkhoest op te lopen en er complicaties van te krijgen. De eerste drie vaccins worden gegeven op 8, 12 en 16 weken, en een vierde dosis op de leeftijd van 15 maanden. Normaal worden deze vaccins toegediend door Kind en Gezin, maar u kunt dit uiteraard ook door uw huisarts of pediater laten doen (dan betaalt u wel een consultatie).

Meer info
www.zorg-en-gezondheid.be/Nieuws/Gratis-vaccinatie-tegen-kinkhoest-voor-zwangeren-en-andere-volwassenen-vanaf-1-juli/


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram