Vlaams Parlement wil neonatale screening voor mucoviscidose

Laatst bijgewerkt: januari 2017
123m-txt-cystic-fibr-muco-01-17.jpg

nieuws Het Vlaams Parlement heeft eind december 2016 een resolutie aangenomen rond de invoering van neonatale screening voor mucoviscidose. De resolutie vraagt aan de Vlaamse Regering om nog voor het einde van de bestuursperiode over te gaan tot de invoering van een screeningsprogramma voor muco.

Mucoviscidose is de meest voorkomende erfelijke levensbedreigende ziekte in België. België is een van de weinige West-Europese landen waar pasgeborenen niet systematisch gescreend worden op deze ziekte. Nochtans zorgt neonatale screening ervoor dat kinderen met muco onmiddellijk toegang krijgen tot de kwaliteitsvolle zorg die onze gespecialiseerde ziekenhuizen aanbieden. Door hen tijdig de nodige zorg te verlenen, kan groeiachterstand, ondervoeding en onherstelbare longschade vermeden worden. Voor deze kinderen is het dus van levensbelang dat zij zo vroeg mogelijk doorverwezen worden naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

In 2010 sprak het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg zich uit voor neonatale screening voor mucoviscidose.
In oktober 2016 diende de Mucovereniging een petitie in bij het Vlaams Parlement om het dossier terug op de agenda te zetten. Meer dan 25.000 handtekeningen werden verzameld. De vereniging hoopt nu dat deze resolutie de laatste rechte lijn naar de implementatie van dit beleidsvoorstel inzet.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram