Vlaams Parlement wil neonatale screening voor mucoviscidose

123m-txt-cystic-fibr-muco-01-17.jpg

nieuws Het Vlaams Parlement heeft eind december 2016 een resolutie aangenomen rond de invoering van neonatale screening voor mucoviscidose. De resolutie vraagt aan de Vlaamse Regering om nog voor het einde van de bestuursperiode over te gaan tot de invoering van een screeningsprogramma voor muco.

Mucoviscidose is de meest voorkomende erfelijke levensbedreigende ziekte in België. België is een van de weinige West-Europese landen waar pasgeborenen niet systematisch gescreend worden op deze ziekte. Nochtans zorgt neonatale screening ervoor dat kinderen met muco onmiddellijk toegang krijgen tot de kwaliteitsvolle zorg die onze gespecialiseerde ziekenhuizen aanbieden. Door hen tijdig de nodige zorg te verlenen, kan groeiachterstand, ondervoeding en onherstelbare longschade vermeden worden. Voor deze kinderen is het dus van levensbelang dat zij zo vroeg mogelijk doorverwezen worden naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

In 2010 sprak het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg zich uit voor neonatale screening voor mucoviscidose.
In oktober 2016 diende de Mucovereniging een petitie in bij het Vlaams Parlement om het dossier terug op de agenda te zetten. Meer dan 25.000 handtekeningen werden verzameld. De vereniging hoopt nu dat deze resolutie de laatste rechte lijn naar de implementatie van dit beleidsvoorstel inzet.

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram