Voedingstips en tricks voor mannen

dossier De gemiddelde Belg eet nog te veel en vooral te weinig gezond. Dat geldt ook voor mannen. Mannen hebben vaak vooroordelen als het op gezonde voeding aankomt. ‘Gezond eten is voor konijnen’ of ‘Ik moet toch geen dieet volgen?’ zeggen ze vaak.
Gezond eten hoeft niet saai en smakeloos te zijn. Integendeel. Gezond eten kan perfect samengaan met snel en lekker. Om mannen hiervan te overtuigen realiseerde NICE de folder ‘Gezond eten en je fit voelen – Tips en tricks voor mannen’.

Folder: tips en tricks voor mannen

Folder: tips en tricks voor mannen

Kleine aanpassingen zijn vaak al voldoende

Ingebakken slechte gewoonten verander je niet zomaar. Kies daarom zelf veranderingen die je kan en wil doorvoeren, bijvoorbeeld: ‘Ik neem voortaan bruin brood in plaats van wit brood’, ‘Ik kies vaker fruit of yoghurt als dessert dan koek of gebak’, ‘Ik neem niet steeds saus bij de warme maaltijd’, enz.

Meer evenwicht en variatie

In de praktijk betekent dit meestal meer groenten en fruit eten, matig zijn met vlees en regelmatig vis op het menu plaatsen, meer bruin brood en minder beleg kiezen en voldoende magere en halfvolle zuivelproducten nemen. Ook de portiegroottes, de pintjes en andere alcoholische dranken en de bijhorende borrelhapjes verdienen enige aandacht. Maar wees gerust, niets is verboden in een gezonde voeding. Alles kan, op voorwaarde dat je oog blijft hebben voor evenwicht en variatie.

Eet maar zoveel als je lichaam verbruikt

De energie die je inneemt maar niet verbruikt, wordt opgeslagen als reservevet. Bij mannen gebeurt dit meestal ter hoogte van de buik. Zeker met het ouder worden, lijkt het moeilijker om dat buikje onder controle te houden. Bewaar daarom steeds het evenwicht tussen je energieverbruik en je energie-inname. Voer je energieverbruik op door meer beweging in te bouwen in je dagelijkse routine (ga vaker te voet, neem de fiets, enz.). Beperk je energie-inname door te eten volgens de richtlijnen van de actieve voedingsdriehoek (zie folder .pdf).Voedingsdriehoek

Nog meer tips en tricks

De folder biedt nog meer interessante info: tips om gezond maar toch gastronomisch te eten, de rol van ons verzadigingsgevoel, alcohol kan, maar met mate, wat en hoeveel je dagelijks moet eten om gezond en fit te blijven, enkele lekkere recepten, enz. Ontdek ook de poster achter de folder en hang hem op als reminder op een goed zichtbare plaats. Zo hou je de kernboodschappen van een gezonde voeding in de schijnwerpers.

Folder: tips en tricks voor mannen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram