Eerder bleek al dat junkfood de hippocampus van proefdieren aantast, het hersengebied dat van belang is voor het geheugen en ook de eetlust reguleert. Bij mensen is dat ook het geval. Dat heeft een studie, gepubliceerd in het blad Royal Society Open Science, onlangs aangetoond.
Elk jaar peilt het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs bij leerlingen uit het secundair onderwijs naar hoe ze omgaan met drank, drugs, sigaretten, medicatie, gamen en gokken.
66 procent van de rokers wil stoppen met roken, maar slechts 2 procent doet beroep op begeleiding door een tabakoloog. Nochtans heb je 3 tot 4 maal meer kans op succes als je je laat begeleiden.
Voor de studenten staat de junimaand synoniem voor ‘blokken’ en examens afleggen. Ondanks alle goede voornemens vallen velen toch ten prooi aan een stoorzender die moeilijk te bannen is: de lokroep van de social media. Hoe kan je aan die verleiding weerstaan?
Er bestaat een direct relatie tussen prenatale blootstelling aan cannabis door moeders en gedragsproblemen van hun kinderen op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 6000 Rotterdamse kinderen tussen 7 en 10 jaar.
‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een populaire spreuk die ook in vele andere talen bestaat. Maar wat is er nu eigenlijk waar van die stelling? Niet veel, beweert een Duits onderzoek.
Deelnemers aan internet-therapieën voor problematisch alcoholgebruik verminderen hun alcoholconsumptie gemiddeld met 5 glazen per week méér dan deelnemers uit de controlegroep die geen therapie volgden.
Je herkent het misschien: ‘s nachts word je wakker door een nutteloze notificatie van een app die je al weken niet meer gebruikt. Je gromt even en slaapt verder, maar de volgende heb je hetzelfde voor.
Gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp leidt niet tot slaap- en psychische problemen op de korte of langere termijn. Bij geen enkele leeftijdsgroep is sprake van een negatieve invloed van gebruik van sociale media.
Het geneesmiddelenagentschap FAGG waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan het nemen van doses van het slaapmiddel Zolpidem die hoger zijn dan de aanbevelingen en aan de afhankelijkheid van dit geneesmiddel.
Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ...
Een onderzoeksgroep van de VUB is erin geslaagd om een gel te ontwikkelen waarmee natuurlijke pijnstillers op een minimaal-invasieve manier bij de mens kunnen toegediend worden. De gel wordt op natuurlijke wijze in het lichaam afgebroken en heeft een pijnstillend effect van 3 à 4 dagen
Rokers verbergen vaak hun rookverslaving. Nochtans wil hun omgeving hen graag helpen om te stoppen met roken. Dit inzicht ligt aan de basis van de tweede editie van Pact For Life, een rookstopcampagne van Pfizer.
Waarom zit je na een halve kip propvol, maar haal je na 20 kipnuggets gerust nog een milkshake? Dat heeft alles te maken met hoe onze maag en hersenen naar voedsel kijken.
IQOS (I-Quit-Ordinary-Smoking) is een soort 'sigaret' die werd ontwikkeld door tabaksproducent Philip Morris. Het product ziet eruit als een pen waarin een 'verkorte' filtersigaret wordt geschoven. Die wordt verhit en zo komt er damp vrij.
Jonge kinderen die meer dan tien uur per week voor de computer, tablet of tv zitten, lopen later een groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat is het resultaat van een grootschalig onderzoek bij Limburgse kinderen van de UHasselt
Lidl Nederland zal als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stoppen. De keten wil de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.
De Hoge Gezondheidsraad geeft in een advies over ‘Risico’s van alcoholgebruik’ een reeks nieuwe aanbevelingen om het alcoholgebruik van de Belg drastisch te verminderen.
Dankzij zijn uniek profiel - hij is immers zowel ervaringsdeskundige, schrijver als leraar - kan Luc Rombaut niet alleen geloofwaardige en herkenbare verhalen vertellen, maar leerlingen ook informeren, doen nadenken en waarschuwen voor onverantwoord omgaan met drugs.
De provincie Antwerpen, UGent, UAntwerpen en Mediawijs lanceren samen ‘Kop Op’. Met de campagne willen de initiatiefnemers Vlamingen aanzetten om bewuster om te gaan met hun smartphone om zo het evenwicht tussen familie, school/werk, hobby’s, beweging, slaap te herstellen.
Riskant en overmatig alcoholgebruik blijft nog te vaak onder de radar. Daarom heeft het ZOL als eerste Limburgse ziekenhuis een Zorgpad alcohol ontwikkeld.
Er zijn al veel studies gedaan naar factoren die het succes van een poging tot stoppen met roken kunnen voorspellen. Maar steeds werd er maar naar één of een paar factoren tegelijk gekeken.
Verslaving aan (online) gaming wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mogelijk opgenomen in de elfde editie van de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD11). Tot nu toe werd gameverslaving niet als een officiële stoornis beschouwd.