Bijna 1 roker op 5 verbergt rookverslaving voor omgeving

123-man-rook-roken-sigar-verslav-11-18.png

nieuws

Rokers verbergen vaak hun rookverslaving. Nochtans wil hun omgeving hen graag helpen om te stoppen met roken. Dit inzicht ligt aan de basis van de tweede editie van Pact For Life, een rookstopcampagne van Pfizer.

Het onderzoek werd gevoerd bij rokers en niet-rokers van 30 jaar en ouder (zowel mannen als vrouwen). Zo blijkt dat 3 op 4 rokers al geprobeerd hebben om te stoppen, maar zonder succes. Bijna 1 op 5 rokers verbergt zijn rookverslaving voor zijn omgeving. Hiervoor gebruiken ze verschillende methodes: pakjes sigaretten verstoppen, parfum aanbrengen, het haar vaker wassen, handschoenen dragen en zelfs van kledij wisselen. 
Faalangst is één van de factoren die rokers aanzetten om hun rookverslaving te verbergen. Rokers die hun verslaving proberen te verstoppen voor hun omgeving blijken immers al meerdere rookstoppogingen achter de rug te hebben. Gemiddeld zijn dat er 3,3.

Nog uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de niet-rokers al geprobeerd heeft een roker te overtuigen om te stoppen. In dat geval blijkt dat de slaagkans het grootst is wanneer de steun komt van personen die samenwonen onder hetzelfde dak of die een persoonlijke relatie hebben.

Rokers die kunnen rekenen op de steun van hun omgeving hebben daar dus ook alle baat bij. Bovendien is 59 procent van de ondervraagde niet-rokers bereid om zelf een slechte gewoonte te laten vallen of een goede gewoonte aan te nemen om zo een roker te overtuigen te stoppen met roken. Voorbeelden hiervan zijn: gezonder eten, minder alcohol drinken, helpen in het huishouden of zelfs vrijwilligerswerk doen.


Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram