Stoppen met roken? Tot 4 maal meer kans op succes via begeleiding

123-sigaret-stop-roken-12-18.png

nieuws

66 procent van de rokers wil stoppen met roken, maar slechts 2 procent doet beroep op begeleiding door een tabakoloog. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. 

Uit studies blijkt dat je 3 tot 4 maal meer kans hebt op succes hebt al je je laat begeleiden. De tabakoloog is een rookstopspecialist, een arts, psycholoog of andere gezondheidsprofessional, die speciaal is opgeleid om mensen te begeleiden doorheen alle aspecten van het rookstopproces. Die begeleiding gebeurt alleen of in groep, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen start daarom een sensibiliseringscampagne om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Onder het motto “Stoppen met roken doe je niet alleen” wil de campagne de tabakoloog bij het grote publiek bekend maken.” 

Uit de cijfers van Stichting tegen Kanker blijkt dat er een grote sociale kloof is wat roken betreft. Zo zijn er in de groep met de laagste socio-economische positie 28% rokers, tegenover 18% in de groep met de hoogste socio-economische positie.  

De campagne wil dan ook inzetten op het bekend maken van tabakologen bij alle lagen van de bevolking door laagdrempelige communicatiemiddelen te gebruiken en een beroep te doen op personen die een vertrouwensrelatie hebben met de deelnemers zoals (huis)artsen. Om de drempel tot deelname te verlagen betalen inwoners van Vlaanderen maar een deel van de kosten van rookstopbegeleiding zelf, de Vlaamse overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog. 

Behalve via folders en affiches zal de campagne gedurende die periode ook uitgedragen worden via een tv-spot op de regionale zenders, social media en advertenties online en in printmedia. Voor meer info is er ook het gratis telefoonnummer 0800 111 00 van Tabakstop. 

Meer informatie over de campagne en rookstopbegeleiding door een tabakoloog vind je op www.tabakstop.be


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram