Waarom krijg je meer zin in suiker als je stopt met roken?

123-roken-sigaret-05-18.jpg

nieuws

Nicotine stimuleert de afgifte van dopamine en serotonine in je lichaam. Dat zijn stoffen die je humeur positief beïnvloeden en je een goed gevoel geven. De afgifte van serotonine in de hersenen heeft bovendien een angstwerend effect. De aanmaak van serotonine wordt ook (indirect) gestimuleerd door het eten van met suiker gezoete producten.
Als je stopt met roken, zal de serotoninespiegel in je lichaam drastisch dalen bij gebrek aan nicotine. Dat betekent dus dat dat prettige en kalmerende effect ook verdwijnt. En dat vind je natuurlijk niet tof, want het is al moeilijk genoeg om te stoppen met roken. Dus ga je bewust of onbewust op zoek naar iets wat dat gevoel weer kan oproepen. 
Suiker kan dat: het activeert namelijk de hersengebiedenvanbeloning en van motivatie – mmm, lekker, ik wil meer – net zoals drugs dat doet. 

Er is ook goed nieuws: door te stoppen met roken verbetert jouw reuk- en smaakzin. Je zult daardoor geleidelijk aan je eetgewoonten veranderen. Je ontdekt heerlijke nieuwe smaken zoals die van kruiden (bieslook, peterselie, basilicum, koriander,...) die je smaakpapillen zullen prikkelen. Je zult stilaan minder smaakmakers nodig hebben, en minder verlangen naar zoute en vettige gerechten. Zo zul je misschien wel wat meer eten als je stopt met roken, maar ook gezonder.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram