Stoppen met roken: tips om te vermijden dat je aankomt

123-stop-roken-obesit-gewicht-04-19.png

dossier

Rokers zien vaak af van stoppen met roken omdat ze bang zijn dat ze snel veel kilo’s zullen aankomen. Maar is dat wel zo? Raakt je lichaam hopeloos uit balans als je stopt met roken? Dat hoeft niet, zolang je rekening houdt met een paar eenvoudige dingen. De gezondheidsvoordelen van stoppen met roken wegen ruimschoots op tegen het nadeel van een kleine gewichtstoename. Bovendien heeft roken nadelige gevolgen voor je uiterlijk, zoals gele tanden en rimpels.

Roken verhoogt je energieverbruik en remt je eetlust. Als je stopt met roken, kunnen er een aantal veranderingen in je lichaam optreden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meer smaak krijgen van je eten. Daardoor zul je soms wat meer eten en kom je misschien enkele kilo’s bij. Zolang dat niet uit de hand loopt en je voor een gezonde leefstijl kiest, is er meestal niets aan de hand. Bovendien zijn deze ongemakken meestal verdwenen 6 maanden na rookstop. Moeilijker wordt het als je het gemis van een sigaret vervangt door extra snoepen en ‘snacken’.

Probeer gevarieerd te eten en je maaltijden te spreiden. Sla zeker geen maaltijd over en eet drie gezonde of caloriearme tussendoortjes. 

Het kan zijn dat je meer zin krijgt in zoetigheid, en vaak voel je de sterke behoefte om iets in je mond te stoppen, te knabbelen,… Je kunt dan veel fruit en groenten eten, bij voorkeur rauw, op een stukje zoethout kauwen (maar niet als je een hoge bloeddruk hebt), water drinken of magere yoghurt en andere vetarme zuivelproducten eten.
Eet veel peulvruchten (bonen, erwten, linzen enz.) en zetmeelhoudende, volle en volkoren producten (aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorenbrood). Die zorgen ervoor dat je minder snel weer honger krijgt.

Als je zorgt dat je altijd iets omhanden hebt, voorkom je dat je naar snoep grijpt bij gebrek aan een sigaret. Denk aan een computerspelletje, een kruiswoordpuzzel, een kleine klus, een korte douche enz. 
Probeer niet te stoppen met roken en tegelijkertijd te vermageren. Dan maak je het jezelf namelijk wel erg moeilijk. Als je je eerst concentreert op het stoppen met roken, en daarbij zorgt dat je geen extra kilo’s aankomt, kun je vervolgens focussen op je gewichtsprobleem.

Lees ook: Stoppen met roken gaat makkelijker als je minder alcohol drinkt

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram