Stoppen met roken gaat makkelijker als je minder alcohol drinkt

123-stop-roken-alcoh-04-19.png

nieuws

De consumptie van tabak gaat vaak samen met die van alcohol. Volgens onderzoek drinken frequente rokers meer alcohol dan wie weinig rookt en grote drinkers roken meer dan wie weinig drinkt. Bovendien heeft een roker die stopt met roken de neiging om te compenseren door meer alcohol te gaan drinken. Dat is een zowel fysiologische als psychologische compensatiereflex.

Canadese onderzoekers wilden het verband tussen beiden beter begrijpen en besloten het nicotinemetabolisme te bestuderen, de snelheid waarmee ons lichaam nicotine afbreekt. Ze deden dat omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat rokers met een hoog nicotinemetabolisme, waarvan het lichaam de nicotine sneller afbreekt dan gemiddeld, een groter risico lopen om meer te roken. En omdat ze het ook moeilijker hebben om sigaretten af te zweren aan de hand van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. 

Ze selecteerden 22 proefpersonen die dagelijks rookten en hulp zochten voor hun alcoholverslaving. Wanneer de mannen uit de studie erin slaagden de 29 eenheden alcohol die ze gemiddeld per week achterover sloegen te beperken tot 7 drankjes, dan bleek hun nicotinemetabolisme te dalen. Dit terwijl tot nu toe werd aangenomen dat het nicotinemetabolisme onveranderlijk was. Bij de vrouwen uit de studie had minder drinken geen effect op hun nicotinemetabolisme. Dat komt wellicht omdat ze bij aanvang van de studie al minder dronken dan de mannen en ze ook niet veel verminderden. Wellicht is er bij vervolgonderzoek bij zwaar drinkende vrouwen wel een effect te vinden.

Volgens de onderzoekers zijn hun resultaten hoopgevend voor wie al meermaals heeft willen stoppen met roken, maar daar nooit in slaagde.

Bronnen:
academic.oup.com
www.eoswetenschap.eu


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram