Zonverslaving zit deels in je genen

123-zon-bos-natuur-buiten-03-19.png

nieuws Als je het hele jaar door snakt naar zonnige tijden en je in andere periodes je toevlucht zoekt tot de zonnebank, ligt dat waarschijnlijk deels aan je genen. Britse onderzoekers ontdekten namelijk een genetische link tussen zonverslaving en andere verslavingen en risicogedrag. Dat inzicht zou moeten leiden tot betere campagnes om mensen bewust te maken over de gevaren van overmatig zonnebaden, in de eerste plaats het risico op huidkanker.

De meesten onder ons zijn triest wanneer de zomer voorbij is, want de zon is een belangrijke bron van welbevinden. Naast de mentale voordelen zijn er ook sterke aanwijzingen dat zonnestralen helpen tegen bepaalde huidziektes – bijvoorbeeld psoriasis – en het risico verminderen op aandoeningen zoals botontkalking, bepaalde kankers en slaapproblemen. Maar een overdreven en onveilige blootstelling aan de zon verhoogt de kans op huidkanker, waarvan melanoom de meest agressieve vorm is. Elk jaar worden zo’n 41.000 Belgen gediagnosticeerd met de ziekte en hun aantallen nemen in de laatste jaren toe.
Vijf genen
Een team van onderzoekers, onder de leiding van het Britse King’s College London, wilde nagaan in hoeverre een zonverslaving genetisch bepaald is. Ze bestudeerden daarvoor eerst gegevens over de gezondheid van 2.500 tweelingen. Het bleek dat identieke tweelingen meer kans hebben om een gelijkaardige neiging tot overdreven zonnebaden te vertonen dan niet-identieke tweelingen. Daaruit kan je besluiten dat genetica waarschijnlijk een belangrijke rol speelt in een zonverslaving.

Daarna voerde het team een grotere analyse uit, van de gegevens van ongeveer 260.000 mensen. Zo ontdekten de wetenschappers vijf genen die een fundamentele rol spelen in de drang tot onveilig zongedrag. Sommige van deze genen staan in verband met gedragskenmerken die vaak leiden tot risicogedrag en verslavingen, waaronder tabak-, cannabis- en alcoholgebruik. De onderzoekers linkten de genen ook aan het hebben van meerdere seksuele partners.
Bewustmakingscampagnes
Volgens de wetenschappers verklaren de resultaten waarom waarschuwingen over de gevaren van overdreven zonnebaden bij sommige mensen in dovemansoren vallen. De bevindingen kunnen volgens de onderzoekers helpen om bewustmakingscampagnes over dit thema efficiënter te maken, door te wijzen op een mogelijke genetische aanleg en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. Ze hopen dat bijkomend onderzoek ook kan leiden tot nieuwe behandelingen om de neiging tot dergelijk risicovol gedrag te verminderen.

Bronnen:
https://www.kcl.ac.uk
https://www.ipsnews.be
https://www.medscape.com
https://medicalresearch.com
https://www.huidarts.com
https://www.plusonline.nl
https://www.jidonline.org

Lees ook: Winterdepressie: oorzaken, symptomen en remedies

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram