Voor jou gelezen op De Standaard

Volgorde waarin je drinkt heeft geen invloed op je kater

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-feets-alcoh-champ-12-16.jpg

nieuws

‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een populaire spreuk die ook in vele andere talen bestaat. Maar wat is er nu eigenlijk waar van die stelling? Niet veel, beweert een Duits onderzoek.

Onderzoekers van de Universität Witten/Herdecke lieten negentig proefpersonen tussen 19 en 40 jaar oud drinken op hun kosten om te weten of je de dag nadien minder last hebt wanneer je eerst bier en dan wijn drinkt. De helft van de deelnemers waren vrouwen.

Eén groep dronk eerst een aantal pintjes, alvorens enkele glazen wijn naar binnen te werken. Een tweede groep dronk eerst de glazen wijn leeg, dan pas het bier. En een derde groep dronk ofwel enkel wijn ofwel enkel bier.

Iedereen werd ’s nachts onder medische observatie gehouden. De volgende dag mochten de proefpersonen zelf aangegeven hoe intens hun kater was, en werd er gekeken naar symptomen zoals hoofdpijn, dehydratatie, vermoeid, gevoelig voor licht en maagklachten.

Een week later werd het experiment herhaald, maar werd de volgorde omgedraaid. Wie de eerste keer begonnen was met bier drinken, startte nu met wijn en omgekeerd. Wie enkel wijn had gedronken, dronk nu enkel bier en vice versa.

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in de American journal of clinical nutrition, toonden geen duidelijk verschil in de intensiteit van de kater. ‘We vonden geen enkele waarheid in het idee dat eerst bier drinken en dan pas wijn, je een mildere kater bezorgt’, zegt onderzoeker Jöran Köchling.

Waarschuwingssignalen
De twee factoren die wél bijdragen in de voorspelling van hoe erg de kater is de dag nadien: hoe dronken de proefpersonen zich voelden tijdens het drinken, en of ze al dan niet moesten overgeven. Hoe hoger de score mensen zichzelf gaven op een schaal van 1 tot 10 hoe dronken ze zich voelden op het einde van de avond, en diegenen die moesten overgeven, benoemden hun kater vaker als ernstig.

‘De waarheid is dat overmatige consumptie van gelijk welke alcoholische drank bijna altijd zal resulteren in een kater’, zegt Köchling. ‘De enige betrouwbare manier om in te schatten wat er je de volgende dag te wachten staat, is hoe dronken iemand zich voelt op dat moment en of die persoon zich misselijk voelt. Dat zijn de waarschuwingssignalen waar je aandacht aan moet besteden tijdens het drinken.’

Middeleeuwen
De bewering ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ mag dan wel leuk klinken, maar heeft geen wetenschappelijke grond. De spreuk komt uit de middeleeuwen, toen wijn drinken van een hogere sociale status getuigde dan bier drinken. Het gezegde zou dan geen waarschuwing zijn voor een kater, maar voor achteruitgang op de maatschappelijke ladder.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20190208_04161323


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram