De schadelijke effecten van roken op de gezondheid zijn bekend. Maar wat is de jaarlijkse kost en winst van roken voor de samenleving? Op deze en andere vragen zocht de SOCOST-studie een antwoord. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Federaal Onderzoeksprogramma Drugs van Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).
De verkoop van de e-sigaret met nicotine is sinds maart 2016 in België toegelaten. In een advies over de e-sigaret van oktober 2015 was de Hoge Gezondheidsraad van oordeel dat de e-sigaret een plaats kan krijgen in het tabaksontmoedigingsbeleid waarbij de hoofdfocus moet liggen op het terugdringen van roken van tabak.
Sinds 1 oktober 2015 geldt een uitbreiding bij de terugbetaling voor CHAMPIX (varenicline), een geneesmiddel voor de ondersteuning bij rookstop.
Tot nu toe werd de terugbetaling van CHAMPIX® beperkt tot een eerste rookstoppoging.
Een op de drie Nederlandse rokers heeft recentelijk geprobeerd om te stoppen met roken, maar slaagde hier niet in. Vooral vrouwelijke en jongere rokers deden een stoppoging.
Een op de zes (Nederlandse) jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Meisjes zeggen vaker dat ze verslaafd zijn dan jongens. Bovendien kunnen sociale media volgens jongeren een negatieve invloed hebben op hun concentratievermogen, nachtrust en schoolprestaties.
Tieners die elektrische sigaretten roken hebben twee keer zoveel kans om later normale sigaretten te gaan roken dan jongeren die nooit een e-sigaret hebben geprobeerd. Dat moet blijken uit twee nieuwe Amerikaanse onderzoeken. Bij de resultaten van dit onderzoek kan men echter een paar vraagtekens plaatsen.
Volgens een rapport van de Britse gezondheidsdienst (Public Health England) en de kankervereniging Cancer Research UK is de e-sigaret 95 procent minder schadelijk dan een echte sigaret. Het rapport analyseerde alle degelijk uitgevoerde internationale studies die tot nu toe gepubliceerd zijn over de e-sigaret.
Een veelgebruikt stoppen-met-roken medicijn is niet gerelateerd aan hartklachten of depressie, zoals wel werd verondersteld. Dat blijkt uit een onderzoek bij 150.000 rokers die gebruik maakten van medicatie om te stoppen met roken.
Veel mensen denken dat suiker een verslavende werking heeft. Suiker heeft wel een sterk effect op de hersenen, maar is niet verslavend op de manier zoals verslavende drugs dat zijn. Dat blijkt uit een promotieonderzoek aan het UMC Utrecht.
We slikken met zijn alleen meer en meer Valium. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Nochtans is het niet zonder risico’s.
Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Volgens Nederlandse KNO-artsen zijn tienduizenden tot honderdduizenden mensen in Nederland verslaafd aan neussprays. Het gaat hierbij om de afhankelijkheid van het stofje xylometazoline dat onder andere in Otrivin voorkomt.
Als een roker plots stopt met roken, zal zijn of haar neurologisch systeem reageren en krijsen om nicotine. Medicamenteuze hulpmiddelen kunnen dat verhelpen en helpen om met de lichamelijke ontwennings verschijnselen om te gaan,
Als je moeilijk of niet kan slapen, als je bang bent of stress hebt, kan een arts slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven. De meest voorgeschreven slaap- en kalmeringsmiddelen vallen onder de categorie benzodiazepines.
Veel mensen die alcoholproblemen hebben of gehad hebben, willen terug 'sociaal' te kunnen drinken. D.w.z. matig kunnen drinken zonder dat het een dagelijkse dwangmatige gewoonte wordt.
De gebruikelijke behandelingen voor overmatig alcoholgebruik en alcoholverslaving zijn cognitieve gedragstherapie, therapieën om de motivatie te verhogen en geneesmiddelen.
Een elektronische sigaret biedt rokers een haalbare uitweg uit hun tabaksverslaving: de drang naar tabak wordt via e-roken succesvol onderdrukt, met slechts minimale neveneffecten.
Denkt bijna voortdurend aan de spullen die u wilt kopen en kunt zich niet verzetten tegen de drang om iets te kopen? Koopt u geregeld spullen die u helemaal niet nodig hebt?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken en wat ook veel pseudo-wetenschappelijke voedingsgoeroes beweren, kunt u niet verslaafd worden aan suiker, chocolade, vet of andere voedingsmiddelen.
Een op de drie Vlaamse huisartsen is een risicodrinker. Maar slechts weinig huisartsen zijn geneigd hulp te zoeken bij verslavingsproblemen. Dat blijkt uit een enquête bij ruim zeshonderd huisartsen. De resultaten staan te lezen in het wetenschapsmagazine Eos.
Internet zou een groeiende seksobsessie veroorzaken. Als seks een obsessie is en seksuele verlangens uw leven domineren, dan kan er sprake zijn van seksverslaving.
De Nederlandse GGZ-instelling Ready For Change heeft een app ontwikkeld die seksverslaafden helpt met hun verslaving. De app geeft aanwijzingen en ondersteuning aan zowel verslaafden als naasten van verslaafden.
Ongeveer de helft van het risico om alcoholverslaafd te raken is erfelijk bepaald, maar er is niet één bepaald gen verantwoordelijk voor de verslaving.