Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Valiumgebruik in vijf jaar tijd met een kwart gestegen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws

We slikken met zijn alleen meer en meer Valium. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Nochtans is het niet zonder risico’s. Daarom wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block de strijd aanbinden met het overmatig gebruik slaap- en kalmeringsmiddelen.

In ons land zijn vorig jaar 20.613.287 dosissen Valium verkocht. Dat is een stijging met bijna drie miljoen in vergelijking met 2013. Vijf jaar geleden, in 2010, werden nog 15.713.535 dosissen geslikt.

Het kalmeermiddel, dat enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar is bij de apotheek, wordt onder meer gebruikt tegen angstaanvallen en stress, maar ook als slaapmiddel.

Volgens de Algemene Pharmaceutische Bond zit ons land wereldwijd in de kopgroep wat betreft het gebruik van kalmeer- en slaapmiddelen. Vorig jaar hebben we met z’n allen maar liefst 490.837.189 dosissen slaapmiddelen gebruikt.

Artsen wijzen nochtans op de gevaren van overmatig gebruik omdat het verslavend werkt. Je hebt er altijd meer van nodig en kan er niet zomaar mee stoppen.

'Dat het Valiumgebruik de laatste jaren fel gestegen is, komt wellicht door het van de markt nemen van de spierontspanner Tetrazepam. Daardoor schrijven de dokters nu opnieuw veel meer diazepam zoals Valium als spierontspanner voor als alternatief. Dit neemt uiteraard niet weg dat er in België inderdaad heel veel kalmerings- en slaapmiddelen worden voorschreven’, zegt apotheker Geert Smans.

‘Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat nog deze legislatuur de strijd aanbinden met overmatig gebruik van slaap- en kalmeermiddelen. Dat staat trouwens zo het regeerakkoord’, zegt woordvoerder Els Cleemput.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150515_01682273


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram