Zet gebruik van e-sigaretten jongeren aan tot roken?

123-e-sigaret-asbak-170-01.jpg

nieuws Tieners die elektrische sigaretten roken hebben twee keer zoveel kans om later normale sigaretten te gaan roken dan jongeren die nooit een e-sigaret hebben geprobeerd. Dat moet blijken uit twee nieuwe Amerikaanse onderzoeken. Bij de resultaten van dit onderzoek kan men echter een paar vraagtekens plaatsen.
Bij het eerste onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics, werden 700 niet-rokende jongeren tussen 16 en 26 jaar, gedurende één jaar opgevolgd. Het tweede onderzoek in het tijdschrift JAMA volgde ruim 2.500 niet-rokende jongeren van gemiddeld 14 jaar ook gedurende één jaar.

• In onderzoek 1 had 16 van de 700 proefpersonen (2,3%) bij aanvang van het onderzoek al een e-sigaret geprobeerd. In onderzoek 2 ging het om 222 van de 2530 proefpersonen (8,8%).
• Na één jaar hadden 6 van de 16 proefpersonen (38%) uit onderzoek 1 die al een e-sigaret hadden geprobeerd, ook een gewone sigaret gerookt. Nog eens 5 (31%) verklaarde dit mogelijk te zullen doen, maar had tot nu toe nog geen gewone sigaret gerookt.

Bij degenen die bij aanvang van het onderzoek nog geen e-sigaret had gerookt, hadden er 65 (of 10%) in de loop van het jaar een gewone sigaret gerookt, en 63 (9%) zei dit mogelijk te zullen doen.
• Van de 220 leerlingen uit onderzoek 2 die bij de start van het onderzoek al eens e-sigaretten hadden gerookt, bleken er een jaar later naar verhouding twee keer zoveel echte sigaretten te roken (25% tegenover 9%). Onder deze groep waren bovendien drie keer zoveel rokers van waterpijp en vier keer zoveel sigarenrokers.
Volgens de onderzoekers tonen deze onderzoeken aan dat het gebruik van de e-sigaret daadwerkelijk roken stimuleert. Een mogelijke verklaring is dat het brein van een adolescent extra gevoelig is om verslaafd te raken aan nicotine.

Vraag is evenwel of men dergelijk verregaand besluit wel kan trekken uit beide onderzoeken.
• Ten eerste is het aantal ondervraagde jongeren dat een e-sigaret had gerookt en nadien ook een gewone sigaret, zeer klein.
• Ten tweede geven de onderzoeken geen cijfers of de jongeren eenmalig, occasioneel of vaak hadden gerookt.
• Geen van beide onderzoeken kan aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het gebruik van een e-sigaret en een gewone sigaret. Dat jongeren die experimenteren met een e-sigaret mogelijk ook een gewone sigaret willen proberen, lijkt aannemelijk. Maar dat heeft dan meer te maken met experimenteergedrag dan met de e-sigaret op zich.

JAMA Pediatrics
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2436536
JAMA
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2428954


Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram