Geen magische pil tegen alcoholverslaving

Laatst bijgewerkt: september 2017
123-txt-quit-drinking-alc-verslaving-10-17.jpg

nieuws

Er bestaat geen magische pil tegen alcoholverslaving, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Addiction. In het beste geval helpen ze een klein beetje om minder te drinken, maar op de lange termijn hebben ze weinig tot geen effect.

In België zijn 4 geneesmiddelen geregistreerd: disulfiram (Antabuse®), acamprosaat (Campral®), naltrexon (Nalorex®) en nalmefeen (Selincro®). Daarnaast worden vele andere geneesmiddelen voorgeschreven die hiervoor niet zijn geregistreerd: antidepressiva, stemmingsstabilisatoren, anticonvulsiva, alfa-adrenerge blokkers, antipsychotica, anxiolytica en de spierontspanner baclofen. 

De studie analyseerde gegevens uit 32 andere onderzoeken waarbij in totaal ruim 6000 patiënten waren betrokken. Volgens de onderzoekers blijkt uit geen enkel van deze studies dat die geneesmiddelen effectief zijn bij een alcoholverslaving of enig gezondheidsvoordeel opleveren.

Lees ook: Welke geneesmiddelen kunnen helpen om minder te drinken?

Bron
Addiction

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram