E-sigaret minder schadelijk dan echte sigaret

123-e-sigaret-vs-sigar-stop-roken-09-15.jpg

nieuws Volgens een rapport van de Britse gezondheidsdienst (Public Health England) en de kankervereniging Cancer Research UK is de e-sigaret 95 procent minder schadelijk dan een echte sigaret. Het rapport analyseerde alle degelijk uitgevoerde internationale studies die tot nu toe gepubliceerd zijn over de e-sigaret.

Het rapport komt tot het besluit dat:
• steeds meer rokers e-sigaretten gebruiken om te stoppen en dat ze inderdaad helpen om mensen te doen stoppen met roken;
• de gebruiker bij normaal gebruik geen risico loopt op een nicotinevergiftiging;
• de damp geen risico vormt voor de omgeving (passief roken);
• de e-sigaret 95% veiliger is dan gewone sigaretten.

Nog volgens het rapport moet de e-sigaret niet onderworpen worden aan dezelfde beperkingen als de gewone sigaret, en kan ze toegelaten worden op plaatsen waar niet mag gerookt worden, inclusief ziekenhuizen.
Volgens het rapport zouden elektronische sigaretten moeten aangeboden worden door rookstopbegeleiders en zouden ze als medicinaal product beschikbaar moeten zijn op voorschrift.
U kunt het volledige rapport downloaden op de website van Public Health England.

Kritiek
Het rapport van Public Health England heeft echter al heel wat tegenwind gekregen. Zo verschenen in de toonaangevende medische tijdschriften BMJ en The Lancet een aantal kritische reacties. Daarin wordt onder meer aangeklaagd dat het rapport zich baseert op een aantal onbetrouwbare studies en geen rekening houdt met een aantal studies over de gevaren van de e-sigaret. Volgens de critici zouden een aantal auteurs van het rapport bekend staan als voorstanders van de e-sigaret en banden hebben met de tabaksindustrie.

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4634
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4684
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2900042-2/abstract

Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram