Elektronische sigaret vermindert drang naar tabak

123-p-roken-e-sigaret-170-11.jpg

nieuws Een elektronische sigaret biedt rokers een haalbare uitweg uit hun tabaksverslaving: de drang naar tabak wordt via e-roken succesvol onderdrukt, met slechts minimale neveneffecten. Dat concluderen wetenschappers van de KU Leuven in het International Journal of Environmental Research and Public Health .

De e-sigaret met nicotine werd ontwikkeld als een minder schadelijk alternatief voor de tabakssigaret: de hoeveelheid toxische stoffen ligt naar schatting 100 tot 1.000 keer lager, en e-roken imiteert de handeling. In een studie gespreid over 8 maanden gingen de onderzoekers bij 48 proefpersonen na wat het effect is van e-roken: vermindert een elektronische sigaret op korte termijn de drang naar een tabakssigaret en helpt ze om het roken op lange termijn een halt toe te roepen?
De rokers – die niet van plan waren om te stoppen met roken – werden verdeeld in drie groepen: twee e-sigaretgroepen, die tijdens de eerste twee onderzoeksmaanden zowel elektronisch als tabak mochten roken, en een controlegroep die enkel toegang kreeg tot tabak. In een tweede fase van het onderzoek kreeg ook de controlegroep de e-sigaret aangeboden en werden alle deelnemers zes maanden lang gemonitord via een webtool, waar ze regelmatig hun bevindingen deelden met het onderzoeksteam.

De e-sigaret bleek in het labo even doeltreffend om de drang naar nicotine te onderdrukken als een tabakssigaret, terwijl de uitgestoten hoeveelheid schadelijke koolstofmonoxide lager lag. Op lange termijn bleken de rokers hierdoor meer geneigd om hun sigaretten voor e-sigaretten in te ruilen en hun tabaksverslaving af te bouwen. Op het einde van de acht maanden durende studie onthield 21% van alle deelnemers zich volledig van het roken van tabak (biologisch geverifieerd, via CO-meting). Over alle groepen heen was het aantal gerookte
tabakssigaretten per dag afgenomen met 60%.

“Alle groepen boeken quasi dezelfde resultaten zodra we hen een e-sigaret aanbieden”, concluderen professor Frank Baeyens en dr. Dinska Van Gucht van de Eenheid Leerpsychologie en Experimentele Psychopathologie. “Mits praktische ondersteuning bij het gebruik biedt de e-sigaret met nicotine vele rokers een succesvol alternatief om minder of zelfs geen tabak te roken: ze voeren nog steeds de handeling uit, inhaleren nicotinedamp, maar de schadelijke effecten van een tabakssigaret blijven hen bespaard.”
“Ter vergelijking: van alle rokers die louter op wilskracht proberen te stoppen, slaagt slechts 3 à 5% erin 6 tot 12 maanden rookvrij te blijven na een stoppoging”, aldus Baeyens.
Anders dan in onze buurlanden mogen e-sigaretten met nicotine momenteel niet verkocht worden in België. Gelet op de onderzoeksresultaten ijveren de onderzoekers voor een nieuw juridisch kader omtrent nicotinehoudende vloeistoffen in ons land.

Laatst bijgewerkt: februari 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram