Hoeveel betalen we echt voor roken?

nieuws De schadelijke effecten van roken op de gezondheid zijn bekend. Maar wat is de jaarlijkse kost en winst van roken voor de samenleving? Op deze en andere vragen zocht de SOCOST-studie een antwoord. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Federaal Onderzoeksprogramma Drugs van Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

Jaarlijks wordt er 2,6 miljard euro aan accijnzen en taksen opgehaald door de verkoop van tabak. Terwijl kosten die direct gerelateerd kunnen worden aan het gebruik van tabak 0,73 miljard euro zijn. De directe kosten zijn vooral doktersbezoeken of een ziekenhuisopname door een ziekte die het gevolg is van roken, rookstopbegeleiding, medicatie…

Goed voor de staatskas, of toch niet?
Naast directe kosten kan het ook zijn dat mensen door ziekte als gevolg van roken hun job niet meer kunnen uitvoeren, invalide worden of vervroegd sterven. Dit worden indirecte kosten genoemd, jaarlijks gaat het hier om 0,75 miljard euro.

De gevolgen gaan nog verder
De directe en indirecte kosten samen zijn goed voor 1,5 miljard euro. Aan roken zijn echter ook ontastbare kosten verbonden. Door te roken gaan in België jaarlijks 295.406 gezonde levensjaren verloren. Dit is bijna dubbel zoveel als voor alcohol (157.500 DALY’s) en 10 keer zoveel als voor illegale drugs en psychoactieve medicatie (31.901 DALY’s). Elk verloren gezond levensjaar is goed voor een kost van 40.000 euro, wat neerkomt op 11 miljard per jaar.

13 miljard is toch niet zo voordelig
De inkomsten via de accijnzen en taksen wegen niet op tegen kosten van de gevolgen van roken. De totale kost (directe, indirecte en ontastbare kosten) van roken op de samenleving is jaarlijks 13 miljard euro. Investeren in tabakspreventie en rookstop blijft nodig. 23% van de bevolking rookt, als deze groep 10% minder tabak zou gebruiken, vermindert de totale kost al onmiddellijk met 2.3%. Dat komt neer op een besparing van net geen 250 miljoen euro.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram