Mensen met overgewicht hebben afwijking in hersenen

123-vr-obesit-wijn-chips-dieet-170_02.jpg

nieuws De hersenstructuur van mensen met ernstig overgewicht wijkt af van die van mensen die niet te zwaar zijn. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit van Barcelona hebben met hersenscans aangetoond dat het beloningssysteem in het brein bij mensen met obesitas een anatomische afwijking vertoont. Het onderzoek verscheen in het vakblad NeuroImage.

De onderzoekers maakten MRI-beelden van de hersenen van 31 proefpersonen tussen de 12 en 39 jaar met obesitas. De deelnemers hadden een body mass index (BMI) van boven de 30, maar waren verder gezond. Die beelden vergeleken de onderzoekers met de scans van 32 vrijwilligers met een gezond gewicht (met een BMI lager dan 25).

Zij troffen verschillen aan in hersengebieden die betrokken zijn bij het beloningsysteem. Ontregelingen in dit systeem spelen een rol bij verschillende soorten verslaving, zoals die aan verdovende middelen en gokverslavingen.
De verschillen in hersenen van proefpersonen met obesitas en proefpersonen zonder overgewicht lijken zich al op jonge leeftijd voor te doen. Dit wijst er op dat veranderde bedrading mogelijk ten grondslag ligt aan obesitas en geen gevolg er van is, stelt het onderzoek.

“Ons onderzoek laat zien dat obesitas mogelijk ook een neurobiologische conditie is”, zegt onderzoeker Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht Hersencentrum. “Veel mensen denken nog altijd dat iemand die te dik is gewoon minder moet eten. Maar als deze mensen inderdaad voedselprikkels anders verwerken, is het misschien beter om een deel van de behandeling ook daar op te richten.”

Bronnen
www.umcutrecht.nl/nl/Over-ons/Nieuws/2015/Andere-hersenen-bij-overgewicht
Affected connectivity organization of the reward system structure in obesity.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25687594


Laatst bijgewerkt: april 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram