Tabakstop vraagt terugbetaling rookstopmedicatie

Fotolia_roken-sigar-euro-geld-02-15.jpg

nieuws Als een roker plots stopt met roken, zal zijn of haar neurologisch systeem reageren en krijsen om nicotine. Medicamenteuze hulpmiddelen kunnen dat verhelpen en helpen om met de lichamelijke ontwennings verschijnselen om te gaan, zodat de roker zich beter kan concentreren op de psychologische en gedragsmatige ontwenning. Geneesmiddelen kunnen een rookstop comfortabeler maken en doen het risico op herval dalen.
De prijs verhindert de rookstop van heel wat rokers die het niet breed hebben. Een zware roltabak roker bijvoorbeeld, betaalt in de eerste maand bij een rookstop bijna het dubbele aan combinatietherapie (dit is de combinatie van een pleister en een oraal middel voor nicotinevervanging) dan aan zijn roltabak.

Sommige rokers verkwanselen de huidige terugbetaling van medicatie op doktersvoorschrift als ze niet tegelijkertijd gaan voor een psychologische en gedragsmatige aanpak.
Tabakstop en de Stichting tegen Kanker vragen daarom een slimmere terugbetaling rookstopmedicatie, met extra aandacht voor minder gegoede rokers. Dat kan gefinancierd worden door een verhoging van de accijnzen op tabak.
Daarnaast vraagt de Stichting om ook het potentieel van andere geneesmiddelen (bv cytisine, veel goedkoper maar niet verkrijgbaar in België) of generische nicotinevervangers grondig te analyseren.

Bron:
www.kanker.be
www.tabakstop.be


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram