'Binge'-kijken vergroot kans op slaapproblemen

123-man-tv-kijken-bier-08-17.jpg

nieuws

Een avond online afleveringen van een serie kijken is niet goed voor de nachtrust. De mentale opwinding die dit binge viewing of binge-kijken meebrengt zorgt voor een minder goede slaap. Dat blijkt uit doctoraal onderzoek aan de KU Leuven en de universiteit van Minnesota (VS). 

De onderzoekster ondervroeg ruim 400 jongeren tussen 18 en 25 jaar. Tachtig procent doet regelmatig aan binge viewing. Meer dan 25 procent onder hen doet dat enkele keren per maand en één op de vijf zelfs meermaals per week. 

Een derde van de binge viewers slaapt slechter dan leeftijdsgenoten die dat niet doen. Het probleem ligt niet bij de slaapduur want het merendeel van de ondervraagden slaapt bijna acht uur per nacht. Het is de kwaliteit van de nachtrust die beduidend slechter is. Wie regelmatig binge viewt kan moeilijker de slaap vatten en wordt in een aantal gevallen zelfs geconfronteerd met slapeloosheid. Uit eerder onderzoek blijkt dat die verschijnselen niet voorkomen bij gewoon tv-kijken.

Volgens de Leuvense onderzoekster zijn de slaapproblemen een gevolg van de mentale opwinding. Populaire series zoals "Game of Thrones", "Breaking Bad" en "House of Cards" creëren een grote betrokkenheid met de personages. Elke aflevering eindigt bovendien met een cliffhanger waardoor u geneigd bent te blijven kijken.

Ze raadt iedereen aan om na zo'n seriemarathon even tot rust te komen en te ontspannen. Dat kan op verschillende manieren. Zelfs een half uurtje gewoon tv-kijken nadien kan helpen. Minder bingewatchen is vanzelfsprekend de meest efficiënte oplossing.

Deze studie kadert binnen een doctoraatsonderzoek dat peilt naar de invloed van media op slaapgedrag bij Vlaamse volwassenen. Het wetenschappelijk artikel werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine.

Bronnen
http://nieuws.kuleuven.be/nl/2017/bingewatchen-nefast-voor-nachtrust

http://www.aasmnet.org/JCSM/ViewAbstract.aspx?pid=31062Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram