Zolpidem - risico van misbruik en verslaving

nieuws

Het geneesmiddelenagentschap FAGG waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan het nemen van doses van het slaapmiddel Zolpidem die hoger zijn dan de aanbevelingen en aan de afhankelijkheid van dit geneesmiddel.

Inspecteurs van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) stelden onlangs een stijging van het aantal dossiers van misbruik van zolpidem vast. Uit analyse van de dossiers blijkt dat de dagelijkse doses ingenomen door de patiënten, ruim boven de officiële aanbevelingen lagen.

Zolpidem wordt gebruikt voor de kortetermijnbehandeling van slapeloosheid bij volwassenen in situaties waarin de slapeloosheid slopend is of ernstig leed veroorzaakt bij de patiënt. De behandelingsduur moet zo kort mogelijk zijn, gaande van enkele dagen tot 2 weken, met een maximum van 4 weken inclusief de afbouwperiode. De behandeling moet worden opgestart bij de laagste effectieve dosis. De maximale dosis van 10 mg per dag (5 mg bij ouderen) mag niet worden overschreden.

Zolpidem wordt verkocht in doosjes van 30 tabletten, maar ook doosjes van 10 tabletten zijn beschikbaar voor een behandeling van kortere duur.

Niet-medicamenteuze alternatieve behandelingen moeten de eerste keuze zijn voor patiënten die klagen over slaapstoornissen. Doch kan in sommige gevallen het gebruik van zolpidem, en slaapmiddelen of kalmerende middelen in het algemeen, noodzakelijk zijn. Dit is echter niet zonder risico’s. Deze geneesmiddelen kunnen inderdaad leiden tot ongewenste bijwerkingen. Enkele gekende bijwerkingen van zolpidem zijn aandoeningen van het zenuwstelsel (slaperigheid, anterograde amnesie ...), psychiatrische stoornissen (abnormaal gedrag, hallucinaties, slaapwandelen …) en het risico op vallen. Het gebruik van deze geneesmiddelen kan ook leiden tot de ontwikkeling van fysieke en mentale afhankelijkheid. Het risico op afhankelijkheid neemt toe met de dosis en de duur van de behandeling.

Bron
www.slaapenkalmeermiddelen-hulpmiddelenboek.be/
www.fagg-afmps.be/nl/news/flash_vig_news_zolpidem_risico_van_misbruik_en_verslaving


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram