Fastfood tast het geheugen aan

123-dieet-vette-voeding-fastfood-02-16.jpg

nieuws

Eerder bleek al dat junkfood de hippocampus van proefdieren aantast, het hersengebied dat van belang is voor het geheugen en ook de eetlust reguleert. Bij mensen is dat ook het geval. Een recente studie, gepubliceerd in het blad Royal Society Open Science, heeft dat aangetoond.
Fastfood is verslavend
Bij de test werden een aantal studenten met een gezond gewicht in twee groepen verdeeld. De ene groep at een week lang voedsel dat rijk is aan verzadigd vet en toegevoegde suikers, de andere groep kreeg twee dagen een gezond ontbijt voorgeschoteld en mocht alle overige dagen hun normale dieet aanhouden. Voor, tijdens en na het eten stonden verschillende tests op het programma. Zo ontdekten de onderzoekers dat het ongezonde eten het geheugen negatief beïnvloedde, en dat wie junkfood eet ondanks een volle maag toch naar meer eten verlangt. Aangezien de hippocampus instaat voor het geheugen én de eetlust, was de link makkelijk gelegd.
Langdurig ongezond eten beschadigt de hippocampus 
De onderzoekers concluderen dat we ons, bij het zien van lekker eten, snel herinneren hoe lekker het eten effectief was. Normaal gezien onderdrukt onze hippocampus die ‘honger naar meer’ als we verzadigd zijn, maar na een week vol fastfood functioneert die minder goed, waardoor we toch meer willen. Dat verklaart ook waarom junkfood eten zo verslavend is, en waarom een slecht werkende hippocampus wordt gelinkt aan diabetes type 2, slapeloosheid, stress en depressie. “Al deze factoren komen vaak voor in westerse samenlevingen en kunnen samen met een westers dieet (rijk aan verzadigd vet en toegevoegde suikers, red.) leiden tot acute en op lange termijn cumulatieve beschadiging van de hippocampus”, zo stellen de onderzoekers. Voor wie zich afvraagt hoe het nu met de proefpersonen is gesteld: een drietal weken na het experiment werkte alles weer zoals voordien. Na een korte periode vol ongezond voedsel kan de werking van de hippocampus zich dus wel opnieuw herstellen. 

Lees ook: Verband tussen fastfood en depressie

Bronnen:
https://royalsocietypublishing.org
https://www.scientias.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Recente diagnose diabetes? Je staat niet alleen! Recente diagnose diabetes? Je staat niet alleen!
Diabetes Liga

Diabetes zet je leven op zijn kop. Wat nu? Krijg antwoord op je vragen, maak kennis met lotgenoten en hoe je met diabetes kan omgaan.

Vraag hier je gratis proeflidmaatschap aan!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram