Verband tussen fastfood en depressie

nieuws Een nieuw Spaans onderzoek in het vakblad Public Health Nutrition bevestigt dat er een verband bestaat tussen het eten van gebakjes (croissants, donuts enz.) en fast food en de kans op een depressie. Mensen die meer fastfood of croissants en donuts aten, hebben 37 tot 51 procent meer kans op een depressie dan mensen die dit voedsel nooit of zelden eten. Hoe meer men van dit voedsel eet, hoe groter ook de kans op depressie.

De studie is gebaseerd op gegevens van bijna 9.000 proefpersonen die gemiddeld zes jaar werden gevolgd. Geen van de proefpersonen had een depressie of slikte antidepressiva. Na die zes jaar werd bij 493 mensen de diagnose ‘depressie’ gesteld.
Eerder onderzoek van dezelfde onderzoeksgroep had al aangetoond dat ongezond voedsel de kans op depressie met 42 procent vergrootte.

Betekent dit nu dat fastfood depressief maakt? Dat lijkt iets te kort door de bocht. De onderzoekers benadrukken dat mensen die veel fastfood aten ook vaker single waren, minder bewogen, minder fruit, noten, vis, olijfolie en groenten aten. Ze werkten en rookten ook meer.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram