Stoppen met roken: de eerste week…

123-stoppen-roken-sigar-02-18.jpg

nieuws

Er zijn al veel studies gedaan naar factoren die het succes van een poging tot stoppen met roken kunnen voorspellen. Maar steeds werd er maar naar één of een paar factoren tegelijk gekeken. Nederlandse onderzoekers onderzochten de gezamenlijke invloed van een heel spectrum van factoren. Dat deden ze door een groep stoppers tijdens de eerste week van hun stoppoging heel intensief te volgen. In een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Addiction Medicine rapporteren ze hun bevindingen. 

De stoppers in het onderzoek waren allemaal mensen die zonder professionele hulp probeerden te stoppen met roken. Speciaal in dit onderzoek was dat de stoppers intensief volgden met behulp van de Ecological Momentary Assessment (EMA) dagboekmethode. De deelnemers droegen een horloge dat op verschillende momenten van de dag een signaal afgaf. Op dat moment moesten zij in hun dagboek de tijd registreren en een aantal vragen beantwoorden. Zo konden kenmerken als zelfvertrouwen, aanwezigheid van andere rokers, stress, behoefte aan een sigaret enzovoort op verschillende momenten van de dag gemeten worden. De proefpersonen hebben in die eerste week van de stoppoging gemiddeld 60 maal hun dagboek ingevuld.

Resultaten
Het artikel laat zien dat het voornemen om geen sigaret meer op te steken door de dag heen zwakker wordt als er rokers in de buurt zijn, als men verwacht zich beter te voelen bij het opsteken van een sigaret en het vertrouwen om het niet-roken vol te houden laag is. De kans dat men een sigaret opsteekt is, wordt ook groter in deze situaties. De studie bevestigde wel het gegeven dat in de eerste week het mislukkingspercentage hoog is: 63 procent van de deelnemers hield het die eerste week niet vol. 


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram