pijn

Migraine: welke rol speelt voeding?

Migraine: welke rol speelt voeding?
dossier 8/09/2021

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn, waar maar liefst 15% van de populatie onder lijdt. Veel patiënten zijn ervan overtuigd dat bepaalde voedingsmiddelen of –bestanddelen een migraine-aanval kunnen uitlokken. Maar klopt dit ook?

lees meer »

Waarom doet iemand aan automutilatie of zelfbeschadiging?

Waarom doet iemand aan automutilatie of zelfbeschadiging?
dossier 1/09/2021

Automutilatie betekent ‘zelfbeschadiging’ of ‘zelfverwonding’. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals zichzelf bekrassen, snijden of slaan. Soms is automutileren een uiting van stress of onuitgesproken gevoelens, maar evenzeer is het een symptoom van een onderliggende ziekte.

lees meer »

Golfarm: oorzaak, symptomen en behandeling

Golfarm: oorzaak, symptomen en behandeling
dossier 7/08/2021

Een golfarm, golfersarm of golferselleboog is een niet-bacteriële ontsteking van de pezen van de onderarmspieren. De aandoening veroorzaakt pijn en stijfheid van de elleboog en is het gevolg van chronische overbelasting. De meeste golfarmen genezen met rust en geneesmiddelen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoe herken je gonorroe en hoe wordt het behandeld?

Hoe herken je gonorroe en hoe wordt het behandeld?
dossier 2/08/2021

Gonorroe of ‘druiper’ is een erg besmettelijke infectie van de geslachtsdelen. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria Gonorrhoeae. Naast klachten aan de geslachtsorganen geeft de aandoening soms klachten aan de endeldarm (bij anale seks) en in de keel (bij orale seks).

lees meer »

Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in?

Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in?
dossier 11/10/2023

De uren die je besteedt achter je computer – thuis of op kantoor – kunnen flink aandikken. Het is daarom belangrijk dat jij of je werkgever investeren in ergonomisch materiaal, zodat je fysieke en mentale gezondheid gewaarborgd blijven.

lees meer »

Sport als pijnstiller bij pijnlijke maandstonden?

nieuws 7/07/2021

Sporten blijkt een vergelijkbaar effect te hebben op pijnvermindering als een onstekingsremmer. Om het pijnverlagende effect te bekomen, hoef je niet te sporten tijdens de menstruatiedagen zelf. Het gaat erom een sportieve levensstijl na te streven.

lees meer »

Hoe gebeurt palliatieve sedatie?

Hoe gebeurt palliatieve sedatie?
dossier 23/06/2022

Bij het inzetten van palliatieve sedatie wordt gebruik gemaakt van een stapsgewijze benadering. Indien bij een adequate dosering niet het gewenste effect wordt bereikt, wordt overgegaan naar de volgende stap.

lees meer »

Hebben roodharigen een hogere pijngrens?

nieuws 16/04/2021

Over roodharigen doen heel wat verhalen de ronde. Ze zouden gevoeliger zijn voor warmte en koude, meer last hebben van tandpijn, enz. Mensen met rood haar zouden ook een hogere pijngrens hebben, maar klopt dat wel?

lees meer »

Wat is het verschil tussen een ontsteking en een infectie?

Wat is het verschil tussen een ontsteking en een infectie?
dossier 15/02/2021

De termen ‘infectie’ en ‘ontsteking’ (of inflammatie) worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Ze kunnen wel samen voorkomen en ze kunnen ook dezelfde klachten veroorzaken. Maar de oorzaak en de eventuele behandeling verschillen.

lees meer »

Hoe kan je jouw pijngrens verhogen?

video 15/01/2021

Pijn is over het algemeen erg nuttig. Het beschermt ons als we ons lichaam dreigen te beschadigen. Maar wist je dat pijn ook subjectief is? De mate waarin je pijn voelt kan verschillen per situatie. In dit online college van Universiteit van Nederland hoor je hoe je de pijnbeleving kan beïnvloeden.

lees meer »

Werkt glucosamine nu wel of niet tegen artrose?

nieuws 14/12/2020

Voedingssupplementen met glucosamine zijn een populair middel tegen de pijn en stijfheid veroorzaakt door artrose. Nochtans is er maar weinig bewijs dat ze echt werken. Ze zijn in het algemeen veilig in gebruik, al moet je toch oppassen voor mogelijke bijwerkingen.

lees meer »

Pijn bij kinderen te weinig behandeld

nieuws 26/11/2020

Pijn bij kinderen wordt te vaak onderschat en onderbehandeld, wat veel onnodig leed veroorzaakt en ook hun latere leven sterk kan tekenen. Onderzoekers roepen op tot het ontwikkelen van nieuwe strategieën om pijn bij jongeren beter te voorkomen en behandelen.

lees meer »

Wat is dry needling en (wanneer) werkt het?

Wat is dry needling en (wanneer) werkt het?
dossier 30/05/2022

Dry needling is een behandeltechniek in de orthopedische manuele fysiotherapie, waarbij een fysiotherapeut naalden inbrengt op specifieke drukpunten of spieren om zo de pijn te verlichten. De techniek wordt alsmaar populairder, maar een wettelijk kader ontbreekt voorlopig nog.

lees meer »

De migraine test (MIDAS)

testen 1/10/2020

Om de ernst van migraine en de mate van hinder vast te stellen en een adequate behandeling in te stellen, kan gebruik worden gemaakt van de zg. MIDAS (Migraine Disability Assessment) test.

lees meer »

Schouderpijn: artrose in de schouder

Schouderpijn: artrose in de schouder
dossier 24/09/2020

Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als je je arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose in de schouder. Bijkomende klachten kunnen zijn dat je schouder ’s nachts pijn doet, dat je schouder kraakt bij beweging en dat je je arm minder goed kunt gebruiken.

lees meer »

Behandel artrose zo vroeg mogelijk

nieuws 31/08/2020

Steeds meer mensen hebben er last van: artrose in de knie. Deze vermindering van kraakbeen rondom het kniegewricht heeft nogal vervelende gevolgen voor patiënten: iedere beweging doet ze pijn.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram