Rugpijn: wat kan je doen bij een holle rug? (hyperlordose)

In dit artikel
Rugpijn: wat kan je doen bij een holle rug? (hyperlordose)

dossier

Hyperlordose of een holle rug is een aandoening waarbij de wervelkolom in de onderrug of lendestreek te sterk gekromd is. Een lichte kromming is normaal, maar een overmatige lordose van de lage wervelkolom kan leiden tot gevoelloosheid, rugpijn of hernia’s. Hyperlordose ontstaat vaak door een gebrek aan lichaamsbeweging. In veel gevallen helpt fysiotherapie om de symptomen te verlichten.

Lees ook: Soorten rugpijn (8): Standafwijkingen van de wervelkolom (scoliose, hyperkyfose, hyperlordose)

Symptomen

123M_rugpijn_pijn_2022.jpg
Wie hyperlordose heeft, kan de volgende klachten ervaren:

  • Pijn in de onderrug: mensen met hyperlordose kunnen milde tot hevige pijn in de onderrug krijgen, die verergert bij beweging. Ze hebben mogelijks ook last van spasmen of een beklemmend gevoel in de rug.
  • Moeite met bewegen: er kunnen bewegingsproblemen optreden als gevolg van spierspanning en stijfheid in de onderrug.
  • Tintelingen of gevoelloosheid.
  • In sommige gevallen verliest men controle over de blaas.

Lees ook: 10 tips: wat (niet) doen bij rugpijn?

Mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van hyperlordose: 

  • Spinale aandoeningen: soms is hyperlordose het gevolg van andere onderliggende spinale problemen, zoals achondroplasie en spondylolisthesis.
  • Een verkeerde houding: hierdoor gaan de spieren in het lumbale gebied zich te veel aanspannen in een poging de wervelkolom te stabiliseren en te ondersteunen. De wervelkolom wordt zo geleidelijk uit zijn positie getrokken, waardoor de kromming groter wordt.
  • Obesitas: obese personen hebben overtollig vet in buik en billen, wat een extra belasting is voor de onderrug. Daardoor kan zich hyperlordose ontwikkelen in de wervelkolom van de lende. 
  • Gebrek aan lichaamsbeweging: dit verhoogt niet enkel het risico op obesitas, maar daardoor kunnen ook de kernspieren verzwakken die rond de romp en het bekken zitten. Verzwakte spieren zijn minder goed in staat om de wervelkolom te ondersteunen, waardoor de wervelkolom te sterk gaat krommen.

Lees ook: Rugpijn: wat kan je doen tegen scoliose?

Behandeling

Met bepaalde technieken zal men voorkomen dat de kromming van de onderrug verergert. De arts zal gewoonlijk eerst pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie voorschrijven om de pijnlijke symptomen te verlichten.

Als zwaarlijvigheid een rol speelt, zal de arts waarschijnlijk een afslankplan opstellen. Mogelijks stelt hij ook fysiotherapie voor met oefeningen die de kernspieren stretchen en versterken. Zo kan je werken aan een betere houding. In andere gevallen kan hij een rugbrace aanraden om de wervelkolom in de juiste positie te houden.

De behandeling op langere termijn hangt af van de oorzaak van hyperlordose. Bij zwakte of een verstoord spierevenwicht word je soms doorverwezen naar een rugspecialist. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de kromming te corrigeren.

Lees ook: 7 gouden regels bij lage rugpijn

Bronnen:
https://spineconnection.org
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram