10 tips: wat (niet) doen bij rugpijn?

123_rugpijn_2020.jpg

dossier

Wie last heeft van rugpijn krijgt allerlei adviezen. Australische kinesitherapeuten evalueerden tien populaire, maar vaak ook ongelukkige, adviezen over rugpijn. Wat klopt en wat klopt niet? 

Lees ook: Rugpijn: wat kan je doen bij een holle rug? (hyperlordose)

Lees ook: Rugpijn: wat kan je doen tegen scoliose?

Misverstanden over rugpijn

  1. Chronische rugpijn is zelden gevaarlijk
    Aanhoudende rugpijn is zelden levensbedreigend en de kans is klein dat je eindigt in een rolstoel.
  2. Ouder worden is geen oorzaak van rugpijn
    Bijna allemaal denken we dat ouder worden je kans op rugpijn vergroot, maar daarvoor is geen enkel wetenschappelijk bewijs. Erkende behandelingen zijn trouwens op alle leeftijden nog zinvol.
  3. Chronische rugpijn is zelden geassocieerd met ernstige weefselschade
    Een rug is sterk. Als je een blessure aan de rug oploopt, herstelt het weefsel zich meestal binnen de drie maanden. Als rugpijn toch langer aanhoudt, dan is er meer aan de hand. Stress, spanning, vermoeidheid of te weinig beweging maken je rug gevoeliger voor overbelastingsblessures bij een eenvoudige beweging.
  4. Scans vinden zelden de oorzaak van rugpijn
    Scans zijn enkel zinvol voor een beperkt aantal patiënten. Op scans zijn vaak wel afwijkingen te zien, maar het is niet duidelijk in welke mate deze afwijkingen ook bij mensen zonder rugpijn voorkomen. Er is ook zelden een verband tussen een afwijking en een bepaalde graad van pijn.
  5. Pijn tijdens bewegen is niet altijd slecht
    Als je een pijnlijke rug hebt, dan is het normaal dat je tijdens het bewegen pijn voelt. Dat wil niet zeggen dat je beweging moet vermijden. Integendeel, het is veilig om te bewegen en vaak neemt pijn ook af naarmate je vaker beweegt. Voldoende bewegen is trouwens één van de meest effectieve manieren om rugpijn te behandelen.
  6. Rugpijn is niet veroorzaakt door een slechte houding
    Zitten, staan of buigen kan in bepaalde houdingen pijnlijk zijn, maar hoe we zitten, staan of buigen is zelden de oorzaak van die pijn. Het is veilig om de rug te ontspannen terwijl je zit, buigt of heft.
  7. Rugpijn is niet het gevolg van zwakke rompspieren
    Sterk zijn is zinvol wanneer je je spieren wil gebruiken, maar het heeft geen zin om je rompspieren voortdurend op te spannen. Leer om je rompspieren te ontspannen tijdens dagelijkse activiteiten
  8. Je rug slijt niet sneller door gebruik (in tegendeel)
    Buigen, heffen, dragen… het zijn activiteiten waarvan we soms denken dat ze slecht zijn voor de rug. Het tegendeel is waar. Ze versterken net de rug, net zoals gewichten heffen in de fitness je spieren sterker maakt. Natuurlijk ben je voorzichtig met je rug, en bouw je een belasting geleidelijk op.
  9. Een plotse, hevige pijnprikkel is geen blessure
    Een pijnlijke, intense “steek” in je rug kan beangstigend zijn, maar betekent zelden dat je rug beschadigd is. De meest voorkomende oorzaken van zo’n pijnprikkel zijn slaaptekort, stress, spanning, zorgen of inactiviteit. Die zorgen ervoor dat je rug gevoeliger wordt voor overbelasting. Hou deze factoren onder controle om een volgende pijnprikkel te voorkomen. En behandel zo’n pijnprikkel niet als een blessure, maar blijf kalm, ontspan en blijf bewegen.
  10. Injecties, operaties en sterke medicatie helpen zelden
    Injecties in de wervelkolom, een operatie en sterke pijnstillers zoals opioïden zijn op lange termijn weinig effectief tegen rugpijn. Die interventies houden trouwens ook risico’s in en ze kunnen ongewenste neveneffecten veroorzaken. De sleutel tot succes is het vinden van eenvoudige manieren om je pijn onder controle te krijgen.

Lees ook: Lage rugpijn: mogelijke oorzaken en wat kan je doen?

Bronnen:
https://www.eoswetenschap.eu
https://bjsm.bmj.com


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram