Hoe dodelijk is pancreaskanker?

dossier

Elk jaar krijgen zo’n 1.800 Belgen te horen dat ze pancreaskanker hebben. De ziekte komt vooral voor bij 60-plussers, ietsje meer bij mannen dan bij vrouwen. De oorzaken zijn nog onduidelijk, al lijkt het er wel op dat roken en overgewicht het risico op de aandoening vergroten. Genetische aanleg zou ook een rol spelen.

Lees ook: Slokdarm- en pancreaschirurgie alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen

Moeilijk vroeg te detecteren

123_man_buikpijn_pijn_pancreas_2000.jpg

Pancreaskanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker, men gaat op een termijn van vijf jaar uit van een overlevingsgraad van ongeveer 12%. Dat komt omdat het een agressieve kanker is waarbij een vroege diagnose bijzonder moeilijk is. In het beginstadium veroorzaakt pancreaskanker namelijk nauwelijks klachten.

De symptomen van de ziekte zijn bovendien niet heel specifiek. Mogelijke symptomen zijn: pijn in het bovenste deel van de buik die uitstraalt naar de rug, geelzucht, gewichtsverlies, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verminderde eetlust en misselijkheid. Als pancreaskanker uiteindelijk wordt ontdekt, is de ziekte vaak al uitgezaaid naar andere lichaamsdelen of heeft de tumor zich al uitgebreid in het omliggende weefsel, wat de overlevingskansen beperkt.

De behandelingsmogelijkheden

Als de tumor nog niet te ver gevorderd is, zal een chirurg normaal de pancreas gedeeltelijk of volledig verwijderen. Indien nodig, krijgen patiënten vooraf radiotherapie en/of chemotherapie om de operatie mogelijk te maken. Na de ingreep is er gewoonlijk (meer) chemotherapie nodig, om het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt. Je kan perfect leven zonder een pancreas, maar je wordt dan wel diabetespatiënt en zal medicijnen met pancreas-enzymen moeten blijven nemen om bepaalde voedingsmiddelen te kunnen verteren.

Een chirurgische ingreep kan ook zinvol zijn als de kanker uitgezaaid is, maar dan normaal gezien niet om de patiënt definitief te genezen, maar om de tumorgroei tegen te gaan en klachten te verzachten. Ook chemotherapie kan ingezet worden om de ziekte af te remmen. Radiotherapie kan helpen om de pijn te bestrijden, de tumor lokaal onder controle te houden of om bloedverlies te stoppen. Er is de laatste jaren ook een nieuwe generatie therapieën ontwikkeld die kankercellen veel doelgerichter bestrijden.

Onderzoeken voor diagnose

Bij enig vermoeden van pancreaskanker moet je eerst langsgaan bij je huisarts, die een onderzoek van het bloed en mogelijk van de stoelgang zal voorstellen. Indien nodig zal je doorverwezen worden naar een specialist, die meestal eerst een echografie zal uitvoeren, waarbij de pancreas met geluidsgolven in beeld gebracht wordt. Mogelijke bijkomende onderzoeken zijn een CT-scan, MR-scan, echo-endoscopie, PET-CT-scan en ERCP.

Lees ook: Pancreaskanker: door ‘algemene’ symptomen nog steeds moeilijk te herkennen

Bronnen:
https://www.vrt.be/vrtnws
https://www.kanker.be/alles-over-kanker/
https://www.allesoverkanker.be/pancreaskanker


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram