Pancreaskanker: door ‘algemene’ symptomen nog steeds moeilijk te herkennen

123-pancreas-kanker-10-12.jpg

nieuws

In 2030 zal pancreaskanker waarschijnlijk tot de top drie van meest dodelijke kankers in België behoren. Vandaag sterft bijna 87 percent van de patiënten binnen de vijf jaar na diagnose. Al is er ook wel hoopgevend nieuws uit de onderzoekswereld.

Lees ook: Hoe dodelijk is pancreaskanker?

Algemene symptomen en weinig doeltreffende behandelingen

Momenteel krijgen 2000 Belgen per jaar de diagnose, en van hen zal 87 percent binnen de vijf jaar de strijd verliezen. Dat komt onder andere omdat nog steeds niet duidelijk is wat pancreaskanker precies veroorzaakt. Daarnaast bestaat momenteel nog geen systematische vroege opsporing. Integendeel, aangezien de symptomen niet specifiek zijn – vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, suikerziekte... - wordt de ziekte vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt. De verscheidene behandelingen (immunotherapie bijvoorbeeld) blijken bovendien maar weinig doeltreffend.

Lees ook: Slokdarm- en pancreaschirurgie alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen

Hoopgevende onderzoeksresultaten

Stichting Tegen Kanker heeft de afgelopen jaren acht Belgische onderzoeksprojecten gefinancierd. Twee teams boekten al hoopgevende resultaten:

  • Professor Patrick Jacquemin, doctor in de Biochemische Wetenschappen en professor en onderzoeker aan het Institut de Duve van UCLouvain, buigt zich over het KRAS-oncogen. "20% van de kankers, ongeacht de oorsprong, heeft een KRAS-mutatie. Voor pancreaskanker loopt dit percentage op tot 95%. Als we een geneesmiddel vinden dat de activiteit van KRAS kan blokkeren, kunnen we alvleesklierkanker veel beter behandelen.”
  • Het team van professor Ilse Rooman (VUB) ontdekte in de pancreas van gezonde mensen een cel die sterk lijkt op de cellen die verantwoordelijk zijn voor de meest agressieve pancreaskankers. "Deze cellen zijn talrijker bij patiënten met een chronische ontsteking van de alvleesklier, een factor die het risico op kanker verhoogt. Deze cel zou de oorsprong kunnen zijn van een specifiek subtype van alvleesklierkanker, of ons op zijn minst kunnen vertellen hoe dit subtype zich ontwikkelt. Als dit wordt bevestigd, zou het een vitaal stuk kennis kunnen zijn voor betere opsporing en behandeling.”

Lees ook: Grote verschillen tussen ziekenhuizen bij succes behandeling pancreaskanker

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.allesoverkanker.be
https://press.vub.ac.be
https://www.deduveinstitute.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram