Rugpijn: wat kan je doen tegen scoliose?
In dit artikel
Rugpijn: wat kan je doen tegen scoliose?
dossier
Scoliose is een ernstige driedimensionale verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. De wervelzuil maakt bij scoliosepatiënten een kromming naar opzij in de vorm van de letter S of C. Ook zitten de uitsteeksels van de ruggenwervels niet op een rechte lijn, maar draaien ze zoals de treden van een wenteltrap. Deze draaiende wervels kunnen een druk uitoefenen op de ribben, die zich ook draaien. Op die manier kan zich een bochel aan de rug vormen. In sommige gevallen drukken de gedraaide wervels ook op de longen, waardoor de patiënt ademhalingsstoornissen ervaart.
Lees ook: Soorten rugpijn (8): Standafwijkingen van de wervelkolom (scoliose, hyperkyfose, hyperlordose)
Wat zijn de klachten bij scoliose?
Vooral bij jonge patiënten veroorzaakt scoliose weinig of geen ongemakken. Wanneer de patiënt ouder wordt, verergert de kromming meestal en kunnen er verschillende klachten optreden, zoals pijn en
vermoeidheid. De meeste klachten ontstaan doordat je lichaam de kromming probeert te compenseren. De pijn kan dan ook op verschillende plaatsen optreden: de nek, schouders, rug en onderrug. Sommige patiënten krijgen te maken met chronische spierspanning.
Ernstige vormen van scoliose kunnen in een vergevorderd stadium ook tot chronische pijnbeschadiging van organen (bv. longen) en opvallende misvormingen leiden.
Lees ook: 10 tips: wat (niet) doen bij rugpijn?
Wat zijn de fysieke gevolgen?
Naast de pijnlijke klachten, kan scoliose fysieke gevolgen hebben:
- De ene schouder komt hoger te staan dan de andere.
- De heup komt meer naar voren.
- Eén rughelft draait naar achteren.
- Er ontstaat een bult op de rug (als gevolg van de rotatie van de wervelkolom).
- De borstkas misvormt en tast hart- en/of longfuncties aan.
Op oudere leeftijd is scoliose vaak het gevolg van
artrose of een
trauma. In dit geval is rugpijn het voornaamste symptoom, maar er kan ook uitstralingspijn in de benen (ischialgie) optreden.
Lees ook: Werkt glucosamine nu wel of niet tegen artrose?
Kan je scoliose behandelen?
De meeste vormen van scoliose zijn niet te genezen. Men probeert bij een scoliosebehandeling dan ook om de toestand te stabiliseren. Het is namelijk belangrijk dat de wervel niet verder kromt. Hoe de behandeling er precies uitziet, hangt af van de ernstgraad van de scoliose.
- Lichte scoliose: bij lichte vormen van scoliose volstaat het om regelmatig te controleren hoe de aandoening zich verder ontwikkelt. Door het verouderingsproces kunnen klachten optreden zoals rugpijn, ademhalingsproblemen en zelfs hartklachten. Met specifieke oefeningen kan de patiënt de juiste lichaamshouding leren aannemen en de rugspieren versterken. Soms adviseert men ook ademhalingsoefeningen. Een kinesitherapeut kan je aangepaste oefeningen aanleren, die je thuis zelf kan doen.
- Matige scoliose: wanneer de scoliose ernstiger wordt, is er bij kinderen of pubers vaak een brace of korset nodig. Dit korset helpt om de wervelkolom in de juiste houding te houden en zo de scoliose te stabiliseren. Bij volwassenen is een korset niet meer nuttig.
- Ernstige scoliose: wanneer de kromming ernstig is, blijft toenemen of als een korset niet helpt, kan een operatie noodzakelijk zijn om te voorkomen dat het lichaam zich extreem vervormt.
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: juni 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.