Gerelateerde artikels
Lage rugpijn: pijn aan nieren
dossier
De nieren voeren afvalstoffen af en zijn dus erg belangrijke organen. Ieder mens heeft twee nieren, aan de linker,- en rechterkant in je buik, net onder je ribben. Nierpijn voel je in de rug, onder de ribbenkast aan weerszijden van de wervelkolom. Mensen met nierproblemen omschrijven de pijn ook wel als dof of zeurend. Bij een acuut nierprobleem voel je een scherpe, stekende pijn in je zij.
Lees ook: Is het zinvol om je nierfunctie te laten testen?
10 oorzaken van nierpijn
Pijn in de nieren heeft vele mogelijke oorzaken:
- Nierstenen. Nierstenen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van nierpijn. Ze vormen zich wanneer afvalstoffen die zich in je bloed ophopen, in je nieren samenklonteren. Kleine nierstenen kunnen door je urinewegen bewegen en met je urine naar buiten komen. Maar grotere stenen kunnen erg pijnlijk zijn om door te laten. Er is mogelijks dus een operatie nodig om ze te laten verwijderen.
- Urineweginfectie. Urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën in de urinewegen en kunnen pijn veroorzaken bij het plassen. De meeste urineweginfecties doen zich voor in de blaas en de plasbuis. Ze kunnen ook koorts veroorzaken en de drang om vaak te plassen.
- Uitdroging. Uitdroging kan soms pijn in de nieren veroorzaken. Uitdroging kan optreden door veel zweten, overgeven, diarree, te veel plassen of gezondheidsproblemen zoals diabetes.
- Nierinfectie. Nierinfecties (nierbekkenontsteking) worden veroorzaakt door bacteriën die zich meestal vanuit een ander deel van je urinewegen naar je nieren verspreiden, bijvoorbeeld als je een urineweginfectie hebt. Vrouwen hebben meer kans op nierinfecties door de manier waarop hun lichaam is gebouwd. Als je denkt dat je een nierinfectie hebt, bel dan je huisarts. Een nierinfectie moet meteen behandeld worden om nierschade te voorkomen.
- Nierletsel. Soms kunnen je nieren beschadigd raken, bijvoorbeeld bij een val of ongeluk of tijdens sporten zoals boksen of voetbal. De pijn van een nierletsel kan mild of heel hevig zijn, afhankelijk van hoe erg je nieren gekwetst zijn.
- Nierkanker. Nierkanker veroorzaakt in het begin meestal geen pijn of andere symptomen. Naarmate de kanker erger wordt, kan je pijn in je zij, rug of buik krijgen die niet meer weggaat. Je kan ook koorts krijgen of bloed in je urine. Deze symptomen betekenen echter niet altijd dat je nierkanker hebt. Vele andere gezondheidsproblemen geven dezelfde klachten.
- Polycysteuze nierziekte. Dit is een genetische aandoening waarbij cysten (gezwellen gevuld met vocht) in je nieren groeien. Deze cysten maken de nieren veel groter dan ze zouden moeten zijn en kunnen pijn in je rug of zij veroorzaken.
- Nieradertrombose. Er kan zich een bloedstolsel vormen in een van de aderen in je nier. Dit veroorzaakt ernstige, aanhoudende pijn in je zij. Soms krijg je zelfs krampen van de pijn. Het gebied rond de aangetaste nier tussen je ribbenkast en ruggengraat kan pijnlijk aanvoelen.
- Urineretentie. Bij urineretentie kan je je blaas niet volledig legen. Dit kan plots gebeuren of geleidelijk aan.
- Levensstijl als oorzaak van nierschade. Je manier van leven heeft ook invloed op je nieren. Je levensstijl kan namelijk hoge bloeddruk of diabetes uitlokken, belangrijke oorzaken van nierschade. Zout, roken, overgewicht en medicijnen zijn schadelijk voor de nieren.
Lees ook: Hoe ontstaat acuut nierfalen?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist