Mogelijke oorzaken van pijn in de lies

123m_pijn_lies_liesbreuk_2022.jpg

dossier

Spierverrekking is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de liesstreek, maar er zijn nog veel andere zaken die liespijn kunnen teweegbrengen. De behandeling van de aandoening verschilt naargelang de oorzaak en de mate waarin je pijn lijdt.

Mogelijke oorzaken

 • Spierverrekking: de meest voorkomende oorzaak van pijn in de lies is een spierverrekking, meestal door een sportblessure. Bij een spierverrekking voel je een scherpe, plotselinge pijn.
 • Liesbreuk: hierbij is er sprake van uitstulping van het buikvlies. Door excessieve druk op de buikwand, kan er een bobbel op de buik zichtbaar zijn. Een liesbreuk krijg je door herhaaldelijke belasting of zelfs door veelvuldig en krachtig hoesten.
 • Niersteen: dit is een kleine klomp mineralen die zich in je nieren vormt. Het veroorzaakt golven van pijn die vaak doorlopen naar de lies.
 • Heupartrose: artrose van het heupgewricht treedt op wanneer het gewoonlijk gladde heupgewricht is afgesleten. Beenbewegingen worden dan pijnlijk en stijf.
 • Blaasontsteking of nierbekkenontsteking: deze aandoeningen kunnen allebei pijn in de lies veroorzaken, maar bij een nierbekkenontsteking zit de pijn hoger en hij is ook heviger.
 • Gebroken heup: een heupfractuur is een botbreuk in het bovenste kwart van het dijbeen. De pijn door een gebroken heup voelt men vaak in de lies. Draaien of buigen van de heup verergert de pijn.
 • Sporthernia: dit is een ongebruikelijke blessure die doorgaans optreedt bij voetbal- of hockeyspelers. Het is meestal het gevolg van een lichte verzwakking van de buikwand. Bij een sporthernia ervaar je pijn aan de voorkant van de onderbuik of liesstreek.
 • Vergrote lymfeklieren: het lymfestelsel is een complex netwerk in je lichaam dat een rol speelt in het transport van voedings- en afvalstoffen. Door een infectie of verwonding kunnen de lymfeklieren opzwellen en pijnlijk aanvoelen. De liesstreek is een plaats waar die lymfekliervergroting vaak optreedt.
 • Bekkenbodemdisfunctie: het bekkenbodem is een groep spieren onderaan je bekken die de organen in dat gebied helpen te ondersteunen. Wanneer iemand niet meer in staat is deze spieren goed te coördineren, treedt bekkenbodemdisfunctie op. Liespijn is een van de symptomen.
 • Druk op een zenuw: ook een geknelde zenuw in de onderrug of dij kan liespijn veroorzaken.
 • Heuplabrumscheur: het labrum van het heupgewricht is een laag kraakbeen rond de bal van het heupkogelgewricht. Bij een scheur in het heuplabrum kan je onder andere pijn in de lies voelen.

Lees ook: Steken in de zij: hoe voorkomen en hoe verhelpen?

Behandeling

Hoe pijn in de lies wordt behandeld, hangt af van de oorzaak. Bij blessures kunnen rust en ijs helpen. Aanvullend kan je pijnstillers nemen. In de meeste gevallen zal fysiotherapie deel uitmaken van het behandelplan. Als een ernstige aandoening aan de basis ligt, is soms een operatie nodig.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://medplus.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram