Wat moet je doen bij een spierverrekking?

nieuws Een spierverrekking is een kwetsuur aan de pezen waarmee de spieren aan beenderen of de spier zelf vastgehecht zijn. Als die spieren tijdens een lichamelijke inspanning blootgesteld worden aan grote spanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kan dat een spierverrekking tot gevolg hebben. Bij een spierverrekking is de spier niet gescheurd. Er treden ook meestal geen zwellingen of bloeduitstortingen op.
Spierverrekkingen treden vaak op in de vingers, pols, enkel, schouder, lies, rug en knie. In principe kan iedereen een spierverrekking krijgen, maar het komt vooral voor bij sporters. Ook oudere mensen en mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op spierverrekkingen.

Klachten
Er ontstaat tijdens de inspanning plotse pijn die niet precies kan gelokaliseerd worden. Er is meestal geen zwelling of bloeduitstorting. De pijn wordt erger als de spier bewogen wordt of als er druk wordt uitgeoefend. Lichte beweging is mogelijk maar pijnlijk.


Behandeling
• Koel het lichaamsdeel met koud stromend water, koude omslagen, een cold pack of ijsblokjes. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen.
• Leg het getroffen lichaamsdeel omhoog om de eventuele zwelling te verminderen.
• Leg eventueel een drukverband aan.
• Rust: Het is het beste het geblesseerde lichaamsdeel gedurende 2 à 3 dagen te sparen en alleszins geen activiteiten uit te voeren die de spieren zwaar belasten.
• Raadpleeg een arts als er gevoelsstoornissen of bewegingsbeperkingen ter hoogte van de tenen of de vingers optreden.
• Raadpleeg ook een arts als de pijn na twee tot drie dagen niet vermindert.


Laatst bijgewerkt: maart 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram