Waarom heb je haarpijn (trichodynia) en wat kan je eraan doen?

123M_haar_hoofdpijn_migraine_2022.jpg

dossier

Pijnlijk haar komt voort uit problemen met je hoofdhuid. Je lokken zelf zijn dus niet pijnlijk, maar de pijn wordt veroorzaakt door de huid rond je haar, die rijk is aan bloedvaten, zenuwuiteinden en olieklieren. We ervaren pijn wanneer onze hersenen signalen interpreteren die door onze zenuwen worden afgegeven. Er zijn verschillende redenen waarom je hoofdhuid pijn kan doen, zoals neurologische problemen of ontstekingen in de huid.

Lees ook: Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?

Oorzaken en behandeling van haarpijn

 • Roos: als je last hebt van roos, kan je hoofdhuid meer pijn gaan doen. Bij deze aandoening is er namelijk een verhoogde hoeveelheid gist op de hoofdhuid. Daardoor krijg je ontstekingen, wat zich vertaalt in roodheid, schilfering, jeuk en in ernstige gevallen ook pijn.
  Tip: Gebruik tegen roos een antiroosshampoo met zinkpyrithion dat het gistgehalte op de hoofdhuid helpt te verlagen en ontstekingen kan helpen verminderen.
 • Ophoping van vet: we hebben van nature een hoge concentratie olieklieren in onze hoofdhuid. Als we ons haar niet regelmatig wassen, kan die olie zich ophopen. Deze overtollige olie geeft je niet alleen een vette haardos, maar kan ook jeuk veroorzaken. Dit kan dan weer leiden tot krabben, ongemak en pijn aan je hoofdhuid als je je haar beweegt.
  Tip: Je haar op tijd en stond wassen, kan dus volstaan om van een vette hoofdhuid af te geraken. Let wel op je haartype, want te vaak wassen kan de gevoelige hoofdhuid uitdrogen en roos stimuleren.
 • Folliculitis: dit is een aandoening waarbij bacteriën de haarfollikels binnendringen, waardoor je puistjes krijgt. Ook door virussen, schimmels en zelfs geïrriteerde ingegroeide haren kan je folliculitis krijgen. Soms zijn de symptomen ernstiger en krijg je ook te maken met ontstekingen en een jeukende, branderige, pijnlijk gevoelige huid.
  Tip: Als je folliculitis ontwikkelt, ga je het best naar de dermatoloog voor een antibioticabehandeling.
 • Eczeem: hoewel eczeem meestal op je handen, nek, ellebogen, enkels, knieën en voeten zit, doet de uitslag soms ook je hoofdhuid aan en veroorzaakt daar pijn. Bij eczeem werkt de huidbarrière niet optimaal, waardoor er scheurtjes ontstaan in de buitenste huidlaag. Dit leidt tot een verlies aan hydratatie en een toename van ontstekingen. Daardoor kan je jeuk, ongemak of pijn ervaren.
  Tip: Om eczeem te behandelen, raadpleeg je het best een dermatoloog.
 • Strakke kapsels dragen: als je je haar strak naar achteren trekt, kan dit druk uitoefenen op de haarzakjes zelf, wat leidt tot ontstekingen. Dit veroorzaakt niet alleen pijn, maar kan ook de follikels permanent beschadigen en leiden tot een specifieke vorm van haaruitval die bekend staat als tractie alopecia, waarbij het haar meestal dunner wordt langs de frontale haarlijn.
  Tip: Lossere kapsels dragen is hier de oplossing.
 • Allodynie: een pijnlijke hoofdhuid kan ook te wijten zijn aan allodynie, een soort zenuwpijn die mensen extreem gevoelig maakt voor aanraking. Bij allodynie kunnen dingen die voor de meesten pijnloos zijn, zoals je haar borstelen, een losse paardenstaart dragen of je haar wassen, ondraaglijk worden. Deze neuropathische pijn is vaak een neveneffect van een andere onderliggende aandoening, zoals diabetes, gordelroos, fibromyalgie of migraine.
  Tip: De behandeling van allodynie hangt af van de oorzaak. Raadpleeg dus je arts voor een diagnose. Hij of zij kan een passend behandelingsplan voorstellen.

Lees ook: Welke voeding voor gezonde lokken?

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://my.clevelandclinic.org
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram